foto: Vida Press
Ar šādu fotosēriju piecu gadu valdīšanu atzīmē Nīderlandes karalis ar ģimeni
Nīderlandes karalis Vilems Aleksandrs ar sievu karalieni Maksimu un meitām Katarīnu-Amāliju, Aleksiju un Ariani.
Slavenības
2018. gada 3. maijs, 12:00

Ar šādu fotosēriju piecu gadu valdīšanu atzīmē Nīderlandes karalis ar ģimeni

Kasjauns.lv

Nīderlandes karalis Vilems Aleksandrs ar kundzi karalieni Maksimu un visām trim meitām nesen kā atzīmējis piekto gadadienu, kopš ir šīs karalistes valdošais monarhs.

Piekto gadadienu tronī princis Vilems Aleksandrs atzīmējis ar skaistu fotosesiju. Karaļnams šim notikumam par godu izplatījis vairākas karaliskās ģimenes fotogrāfijas. Tajās līdz ar karali redzama viņa sieva karaliene Maksima, kā arī visas trīs meitas: princeses Katarīna-Amālija, Aleksija un Ariana. Fotosesija notikusi Amsterdamas karaliskās pils telpās.

Nīderlandes karaļa ģimene atzīmē piekto valdīšanas gadadienu

Nīderlandes karalis Vilems Aleksandrs ar kundzi karalieni Maksimu un visām trim meitām atzīmējis piekto gadadienu, kopš ir šīs karalistes valdošais ...

gallery icon
17

2013. gadā tolaik 75 gadus vecā Nīderlandes karaliene Beatrikse parakstīja dokumentus par karaļa titula nodošanu savam tolaik 46 gadus vecajam dēlam Vilemam Aleksandram.

"Tagad, kad mans vecākais dēls pārņems šo jauko un atbildīgo amatu, man ir dziļa vēlme, lai jauno karalisko pāri atbalstītu jūsu mīlošā uzticība," sacīja karaliene atvadu runā, kuru demonstrēja televīzija.

foto: Vida Press
Nīderlandes karalis Vilems Aleksandrs ar sievu karalieni Maksimu.

"Es esmu pārliecināta, ka Vilems Aleksandrs ar patiesu pieķeršanos darīs visu, ko labam karalim ir pienākums darīt," norādīja Beatrikse.

Karaliene arī pateicās 2002. gadā mirušajam vīram princim Klausam par viņu bērnu mācīšanu piemēroties pārmaiņām sabiedrībā.

Pēc karalienes Beatrikses lēmuma atteikties no troņa par labu jaunākajai paaudzei, izskanēja daudz spekulāciju, ka arī Anglijas karaliene Elizabete II, kura tolaik tuvojās 90. gadu slieksnim, varētu darīt līdzīgi, troni atdodot mazdēlam – tautā mīlētajam princim Viljamam.

foto: Vida Press
Nīderlandes karaļa Vilema Aleksandra un karalienes Maksimas meitas Katarīna-Amālija, Aleksija un Ariane.

Beatrikse bija Nīderlandes karaliene kopš 1980.gada, kad 73 gadu vecumā no troņa atteicās viņas māte karaliene Juliāna, kura bija valdījusi kopš 1948.gada.

Vilems Aleksandrs 2002. gada 2. februārī apprecēja argentīnieti Maksimu Sorregietu, kurai senčos ir spāņi, baski un itālieši, un kura pirms laulībām strādāja par investīciju baņķieri Ņujorkā. 2003. gada 7. decembrī viņu ģimenē piedzima princese Katarīna-Amālija, bet 2005.gada 26.jūnijā piedzima princese Aleksija, bet 2007.gada 10.aprīlī pasaulē nāca princese Ariane.

Nīderlandes karaliene pamet troni

gallery icon
17

Kroņprinča saderināšanās ar viņa tagadējo sievu 2001. gadā izraisīja pretrunīgu reakciju Nīderlandē, jo Maksima Sorregieta ir bijušā Argentīnas militārā diktatora Horhes Videlas valdības lauksaimniecības ministra Horhes Sorregietas meita. Šā militārā režīma laikā no 1976. līdz 1983. gadam tika nogalināti un pazuda bez vēsts vairāki tūkstoši politisko oponentu. Lai izvairītos no politiskiem sarežģījumiem, līgavas tēvs nepiedalījās kāzu ceremonijā.

Lai saglabātu tiesības uz troni, Vilemam Aleksandram bija jālūdz parlamenta atļauja laulībām, kā to paredz 1814. gadā pieņemtā konstitūcija. Nīderlandes parlaments laulībām neiebilda.