Dāvidam Ķīnā kauns par Latviju
Slavenības
2009. gada 11. maijs, 12:56

Dāvidam Ķīnā kauns par Latviju

Jauns.lv

Skandalozais modes mākslinieks Dāvids (43), kura dzīve nu jau ilgāku laiku noris starp Latviju un Ķīnu, atklāj, ka Ķīnas uzņēmējiem Latvija saistās vien ar kaunā kritušo bijušo finanšu ministru Ati Slakteri.

Pirms nepilniem diviem gadiem dizainers Dāvids (īstajā vārdā Romāns Andrejevs) pārtrauca uzņēmējdarbību dzimtenē un devās iekarot austrumu tirgu. Nu jau pusotru gadu latviešu modes māksliniekam ir nopietns un stabils bizness Ķīnā un Taivānā.

Ķīnā stāsta, ka ir no Somijas

Dāvids atzīst, ka neveido vairs ekstravagantas apģērbu kolekcijas, bet gan pievērsies masu produkcijas drēbju ražošanai. Tomēr no savas radošās „vizītkartes” — „d” simbola — Dāvids neesot atteicies, bet patentējis šo firmas zīmi Āzijā. Pēc tā viņa ražotos apģērbus aizvien var atpazīt, pie tam nu jau visā pasaulē. Kopš jūlija Ķīnā ražotais Dāvida apģērbs būšot pieejams arī Galerijā Centrs Rīgā, kur Dāvids jau iekārtojot savu veikalu.

„Par dzīvi sūdzēties nevaru, un man viss ir kārtībā. No krīzes aizbēgu laikus, šķiet, pat nokavēju par pāris mēnešiem. Diemžēl ne tikai Latvijā ir krīze, bet arī Eiropa ir kaput. Eiro kurss daudzviet Āzijā ir nokrities pat par 50%, tāpēc Eiropu un eiro tur neviens neuztver nopietni,” uzturēdamies Ķīnā, secinājis Dāvids.

Visvairāk māksliniekam sāp sirds par dzimteni. „Man ir milzīgs kauns par to, ka esmu no Latvijas. Pats uz savas ādas izbaudīju, ka Āzijā labāk teikt, ka esmu no Somijas, nevis no Latvijas. Vārdu salikumu „Nothing special” zina katrs ķīnietis! Pat mani biznesa sadarbības partneri par mūsu zemi zina tikai ministru, kurš saka „nasing spešal”. Man ir kauns, ka daži politiķi uzvedas kā vecas bābas un tā arī izrunājas. Negribu nekā kopīga ar to visu,” nikns ir modes mākslinieks.

Modes nedēļas Rīgā ignorēs

Dāvids nolēmis, ka vairs nerīkos Rīgā savas modes skates un uz laiku „iesaldējis” arī slavenību iecienīto megapasākumu Dāvids Nokia Party. „Tas būs iespējams tikai, kad Latvija vairs nebūs tāda nabagmāja! Šādi grezni pasākumi ir dārgi. Taču tagad Latvijā nevienam nav naudas. Arī ārzemju kompānijas, kas ienākušas šajā mazajā, mikroskopiskajā tirgū, pašlaik nevar tērēt tādas summas, lai sponsorētu tik vērienīgus pasākumus. Pāris tūkstošus cilvēku pabarot, kaut vai tikai katram „uzsaukt” pa sviestmaizītei, izmaksā vairākus desmitus tūkstošu. Manā pieredzē ir pat pasākums, kas izmaksājis 100 tūkstošus latu. Arī kolekcijas izveidošana maksā lielu naudu. Audumus veikalā nevienam nedāvina, šuvēji par brīvu nešuj, un telpas pasākumu rīkošanai arī par velti nedod,” bilst Dāvids.

Vaicāts, vai savus veidotos tērpus viņš pēc veikala atvēršanas varētu prezentēt, piemēram, Rīgas Modes nedēļās, Dāvids sāk atgaiņāties ar rokām: „Tik zemas kvalitātes modes nedēļas, kādas ir Latvijā, piedodiet, bet mani neinteresē! Godīgi sakot, kauns skatīties. Tas nav līmenis,” kritisks ir Dāvids.

Varētu atkal vadīt raidījumus

Uz pastāvīgu dzīvi tālajā Āzijas valstī Dāvida ģimene tomēr nepārcelšoties. Pats modes mākslinieks joprojām darba vajadzībām regulāri mēro ceļu uz Ķīnu, taču par savām mājām joprojām sauc Latviju. „Šovasar vairāk laika pavadīšu Latvijā. Dzīvošu savā lauku īpašumā, rosīšos pa dārzu un paralēli arī strādāšu ar dažiem pastāvīgajiem klientiem. Īpašumu pārdot negrasos,” stāsta modes mākslinieks.

Lai arī Dāvids ir skeptiski noskaņots pret Latvijas politiķiem, vēlēšanās viņš obligāti piedalīšoties. „Aicinu to darīt arī visus tautiešus, jo mums jāsaprot, ka uz vēlēšanām neiet nedrīkst! Šī ir iespēja kaut ko ietekmēt, un es negribu, lai valdībā tiktu, piemēram, Ždanoka! Tāpat nedrīkst pie varas atstāt līdzšinējos politiķus. Balsojiet kaut vai par sētniekiem, bet ne par tiem resnajiem jūras zirdziņiem, kas noēdušies kā sivēni un reizēm uzvedas kā muļķi,” aģitē Dāvids.

Modes mākslinieks piebilst, ka visatļautību, kas valda dzimtenē, tīri personiski izjutis, pat būdams Honkongā. „TV5 pēkšņi sāka rādīt Dāvida šova atkārtojumus, turklāt es par to pat netiku brīdināts, un arī nekādu atļauju man neviens nelūdza. Bet tā taču ir absolūta nerēķināšanās! Mani bērni, piemēram, nav priecīgi, ka atkal rāda to raidījumu!” pikts ir savulaik skandalozā šova vadītājs. Intereses pēc arī pats Dāvids nesen noskatījies vairākus raidījuma ierakstus, un, izvērtējot tos ar kritisku aci, secinājis, ka zemē metams šis projekts nav bijis. „Raidījumi ir interesanti un samērā labi. Pat jābrīnās, par ko cilvēki tolaik „cepās”, iesmejas Dāvids un pieļauj, ka kādreiz varētu atgriezties TV šova vadītāja darbā. „Vienīgi tagad diez vai kāds varētu mani atļauties,” viņš piemetina.

Inta Mengiša/Foto: Mārtiņš Purviņš