Kurš pērk kleitas par tūkstošiem latu?
Slavenības
2009. gada 11. maijs, 13:33

Kurš pērk kleitas par tūkstošiem latu?

Jauns.lv

Televīzijas dīvas Maijas Silovas cēli nestā 3000 latu vērtā kleita ir latviešu dizainera Mārtiņa Pūpola darinājums. Modes mākslinieks nule prezentējis savu augstās modes kolekciju.

„Tērpa pamatā esmu izmantojis dziju vakartērpu darināšanai, liekot lietā ģimenes senās tamborēšanas un izšūšanas tradīcijas. Izšuvumi ir roku darbs, un to veidošana ilga trīs mēnešus,” stāsta Pūpols.

Benjamiņas rokdarbnieces mazmazdēls

Pūpola vecvecmāmiņa 30. gados darinājusi tērpus skandalozajai Latvijas preses karalienei Emīlijai Benjamiņai. Viņš tērpu darināšanā iedvesmojies no savas vecvecmāmiņas rokdarbiem, kuriem nu jau ir simt gadu vērtība. „Par šo vērtīgo ģimenes mantojumu es uzzināju tikai pirms diviem gadiem, mācoties Itālijā. Jocīgi, bet itāļi man lika „uzrakt” savu ģimenes vēsturi, viņi bija pārliecināti, ka tur kaut kam ir jābūt... Un jā — izrādās, mana vecvecmāmiņa darinājusi tērpus pašai Benjamiņai! Vēl līdz šai dienai ir saglabājušies viņas rokdarbi, kas mani iedvesmo turpināt iesākto,” stāsta Pūpols, kurš beidzis modes dizaina studijas un ieguvis maģistra grādu zīmola menedžmentā vienā no prestižākajām Eiropas modes augstskolām Istituto Marangoni Milānā. Studiju laikā viņš arī izstrādājis kolekciju franču modes namam Louis Vuitton un augstās modes skices Christian Lacroix modes namam.

Pirmā kliente Maija Silova

Tieši ģimenes vēstures dēļ par savas pirmās augstās modes skates norises vietu viņš izvēlējās tieši Benjamiņu namu. Vienā no šī tradīcijām bagātā nama telpām arī turpmāk notiks Mārtiņa radīto tērpu pielaikošanas. „Labi saprotu, ka šobrīd nav labākais laiks radīt greznus vakartērpus, tāpēc esmu atvēris ateljē, kur katrs var uzšūt sev vēlamo par pieņemamām cenām,” skaidro Pūpols.

Tomēr uz Mārtiņa Pūpola pašmāju augstās modes un brendinga uzņēmumu Marthideas atklāšanu Benjamiņu namā bija ieradies pats sabiedrības zieds. Un arī pirmā kliente viņam jau ir! „Maija Silova ir modes eksperte, vienmēr eleganta, izvēlas pārdomātu apģērbu stilu. Tā kā atklāšanā prezentēju trīs augstās modes apģērbus, biju pārliecināts, ka viņa spēs saprast tajos ieguldīto darbu un attiecīgi pasniegs to publikai. Pārrunājot atklāšanas programmu, kopīgi izlēmām — lai Maijai būtu vēl lielāka pārliecība par manu apģērbu kvalitāti, uzšuvām arī viņai tērpu speciāli šim vakaram,” stāsta tērpu mākslinieks.

Maijai tā iepatikušies Marthideas darbi, ka arī pēc divām dienām viņa uz naktskluba Amber Night atklāšanu uzvilka vienu no Pūpola darinājumiem — šoreiz krāšņo tērpu no augstās modes kolekcijas. Arī šovasar, vadot starptautiskā jauno izpildītāju konkursa Jaunais vilnis dienasgrāmatas raidījumus, viņa apņēmusies tērpties dizainera Pūpola darinājumos.

Sintija Lase/Foto: Mārtiņš Purviņš