Māsas Legzdiņas aizejot no šova nebēdā
2009. gada 16. novembris, 11:50

Māsas Legzdiņas aizejot no šova nebēdā

Jauns.lv

No šova „Dziedošās ģimenes” diemžēl nācās aiziet Legzdiņu ģimenes māsām – tā lēma gan žūrija, gan skatītāji. Šajā kārtā visas piecas ģimenes izpildīja pa divām dziesmām.

Šovā palikušās piecas ģimenes izpildīja divas dziesmas – vispirms tautasdziesmu, bet pēc tam vērtējumam pasniedza kādu dziesmu jau no iepriekšējā repertuāra.

Zīmīgi, ka šoreiz žūrija bija krietni stingrāka nekā ierasts un visas ģimenes nenovērtēja ar vienādu – maksimālo – ballu skaitu. Vītolu ģimenes dziesmu „Celiet, brāļi, augstu sētu” žūrija novērtēja ar 27 ballēm, Riču ģimene izpildīja dziesmu „Tumša nakte, zaļa zāle” un saņēma 28 balles, Tikpat daudz balles tika Lezgdiņu māsām ar dziesmu „Kā labadi galdiņam”, savukārt vislabāko žurījas novērtējumu saņēma latgaļi. Eriņu ģimene uzstājās ar dziesmu „Oki, naļej, ļeitiņ” un saņēma 29 balles, bet Igauņu ģimenes dziesma „Aizgōja sauļeite aiz mōkūneiša” tika pie maksimālā – 30 ballēm.

Kā otru dziesmu Riču ģimene dziedāja „De ves erat”, Vītolu ģimene izpildīja tautas dziesmu „Pikits sēž ozolā”, Eriņu ģimene dziedāja dziesmu „Zemei un dziesmai”, Lezgdiņu māsas uzstājās ar „Pīlādzis” un Igauņu ģimene izpildīja dziesmu „Zam ūzula nasiedieju”.

Žūrijas vērtējumā visas ģimenes saņēma maksimālās 30 balles, vienīgi Legzdiņām tika 28 balles. Līdz ar to pēc abām dziesmām visaugstākais žūrijas vērtējums – 60 – balles bija Igauņu ģimenei, balle mazāk – Eriņiem, Ričiem – 58 balles, Vītoliem – 57 balles, bet māsām Legzdiņām - 56 balles. Arī skatītāji balsojumā lēma, ka šovs jāatstāj tieši viņām.

Dzīvespriecīgās Legzdiņu māsas rezultātu paziņošanu uztvēra ar smaidu. Drīzāk skumīgs šķita maestro Raimonds Pauls, kurš centās viņas mierināt un aicināja nebēdāties. „Mēs šovu pametam priecīgas un gandarītas! Neticējām, ka tik tālu maz tiksim! Paldies par šo iespēju, mēs esam kļuvušas ļoti bagātas!” sirsnīgā pateicībā par brīnišķīgo kopā pavadīto laiku sacīja Gundega un Aija Legzdiņas. Pie žūrijas galdiņa sēdošajam Raimondam Paulam viņas atbildēja: „Mēs itin nemaz neskumstam, ka jāaiziet. Drīzāk uztraucamies, ka pēc mūsu aiziešanas sabēdāsieties jūs!” Jāteic, Legzdiņu māsas divu mēnešu laikā bija kļuvušas teju par „Dziedošo ģimeņu” mājas gariņiem. Viņas ikreiz aizkulisēs bija sarūpējušas kādus gardumus un cienastus, ar ko pēc garās mēģinājumos un koncertā aizvadītās dienas dāsni cienāja pārējos šova dalībniekus, veidotājus un žūriju. Māsas viņu dzirkstošā dzīvesprieka un mīļuma dēļ bija iemīļojuši pilnīgi visi šova dalībnieki, un daudzi atzina, ka viņiem pietrūks tās omulības un siltuma, ko šovā sniedza allaž smaidīgās Zemgales dāmas.

Māsas Legzdiņas - Gundega un Aija kopā dzied kopš dzimšanas. Viņu pirmās dziedātās bijušas omītes iemācītas jestrās dziesmas vācu valodā. Tagad, būdamas jau labākajos gados, abas vēl joprojām dzīvo dzimtajā Jaunbērzē, abas ir kultūras darbinieces un jau vairāk nekā 10 gadus dzied dāmu ansamblī. "Dziedošajās ģimenēs" abas izlēma piedalīties, lai ar dziesmu aizbaidītu dižķibeli un dāvātu prieku citiem. Un tas viņām izdevās patiešām lieliski!

Inta Mengiša/Foto: Mārtiņš Ziders