Franču kulta rakstnieks vētraini uzdzīvo Rīgā
Slavenības

Franču kulta rakstnieks vētraini uzdzīvo Rīgā

Jauns.lv

Skandalozais franču rakstnieks Frederiks Beigbeders (44) nesen vētraini atpūtās Rīgas klubos. Mēs pavadījām trakulīgu nakti kopā ar pasaulslavenās grāmatas un filmas "99 franki" autoru.

Franču kulta rakstnieks vētraini uzdzīvo Rīgā...
Tā rakstnieks atpūtās naktsklubā.
Tā rakstnieks atpūtās naktsklubā.

Frederiks Beigbeders un viņa kolēģis literāts Simons Liberati 2008. gada 28. janvārī tika arestēti. Pasaules literatūras megazvaigzne ar plastikāta kredītkarti smalcināja kokaīnu un taisīja kokaīna celiņu uz automobiļa motora pārsega, tikmēr Liberati, mirklīgas baudas prieka pārņemts, stāstīja par savu greizsirdīgo draudzeni... Pēkšņa bākuguņu gaisma un sirēnu skaņa piespieda abus draugus pacelt acis — un pie viņiem piebrauca policijas auto. Neveiksmīgie kokaīna lietotāji aizdrāzās katrs uz savu pusi, uz melnā "Chrysler" pārsega atstājot kredītkarti ar īpašnieka vārdu un uzvārdu. Pēc pāris stundām Beigbeders jau sniedza liecības policijas iecirknī...

Frederiks kā grāmatas varonis Oktāvs

Frederiks Beigbeders bieži uzvedas kā viņa grāmatas varonis Oktāvs Parango — bohēmisks kosmopolītisks tusētājs un augstprātīgs pavedinātājs. Mūsu aprakstītais reālais notikums un policijas iecirknī pavadītās 72 stundas atspoguļotas rakstnieka patlaban jaunākajā grāmatā "Franču romāns". Tajā rakstnieks bez aplinkiem paziņojis, ka mainīties negrasās un grib likumdošanas līmenī nostiprināt cilvēka tiesības aizkūpināt cigareti lidmašīnā, pārgulēt ar prostitūtu, nodarboties ar seksu bez prezervatīva, — ja paveicas atrast cilvēku, kurš ir gatavs riskēt...

Vai Beigbeders patiešām dzīvo pēc tādiem principiem, kā pats apraksta? Par to mums bija iespēja pārliecināties, kad rakstnieks nesen ieradās Rīgā. Pasaulslavenais franču literāts Latviju apmeklēja, lai piedalītos savas grāmatas "Palīgā piedod" latviskā tulkojuma atvēršanas svētkos Ķīpsalā. Taču pirms oficiālā pasākuma viņš gatavojās kārtīgi izklaidēties.

Svētdienas pusdienlaikā skandalozais rakstnieks jau sniedza autogrāfus savas grāmatas atvēršanas svētkos. Neticami, bet - spirgts kā gurķītis!
Svētdienas pusdienlaikā skandalozais rakstnieks jau sniedza autogrāfus savas grāmatas atvēršanas svētkos. Neticami, bet - spirgts kā gurķītis!

No viesnīcas "Hotel de Rome" numuriņa Frederiks iznāca, pār plecu pārmetis somu, kas piebāzta mūzikas diskiem. Uzzinājuši, ka kulta persona Beigbeders būs Rīgā, naktskluba "Push" puiši piedāvāja viņam uzstāties ar nelielu dīdžeja setu, un Freds piekrita. „Ballītei ir vienkārši ģeniāls nosaukums! Orgasms — jā, tas ir tieši tas, kas mums visiem vajadzīgs. Tiesa, ja godīgi, es patiešām uztraucos. Vai man sagādāt orgasmu visiem, kas nāks mani klausīties? Tur taču būs simtiem cilvēku!” šaubās pirms uzstāšanās dalījās Freds, sēžot pie galdiņa itāļu restorānā "Macaroni" Vecrīgā. Te viņš bija nolēmis iestiprināties pirms nakts, kas, kā izskatījās, būs vētraina. Ar gaišo alu noskalojis tīģergarneles, rakstnieks pakavējās atmiņās, ka spēlēt mūziku viņam patīkot jau kopš bērnības — tēta rīkotajās mājas ballītēs mazajam Fredam bieži lūguši: „Ieliec magnetofonā citu disku!”

„Es gribu būt Maikls Džeksons!”

Interesanti, ka Beigbeders uzskata sevi ne tik daudz par rakstnieku, cik par rokzvaigzni. „Mūsdienu rakstnieki bieži liedz sev iespēju būt par slavenībām. Muļķi tādi! Rakstniecība ir vientuļnieka darbs. Tu ieslēdzies istabiņā un raksti, raksti... Bet es tā nevaru. Es uzskatu, ka mūsdienu rakstniekam ir tiesības būt slavenam: spīdēt smalko aprindu hronikās, izklaidēties ar sliktajām meitenēm, lietot narkotiskās vielas. Tikai tad ir jēga upurēt reālo dzīvi tās izdomātās dzīves dēļ,” stāstīja Beigbeders, kāpjot pa kāpnēm uz kādas pamestas ēkas 6. stāvu, kur agrāk atradās Rīgas Centrālā universālveikala noliktavas. Tagad daudzstāvu ēkā, kurai atslēgta apkure, atrodas pusslepens klubs "Space: Garage", kur īstie tusiņi sākas ap pulksten pieciem rītā. Jāteic, Freds te ieradās pulksten 22 vakarā, tā ka viņu gaidīja tikai meitene aiz bāra letes un intriģējošs klusums. Izdzēris glāzīti vodkas, rakstnieks piepeši devās dīdžeja pults virzienā, un — pēc pāris sekundēm kluba sienas jau drebēja no Maikla Džeksona "Black or White".

Bārmenes acis tajā mirklī redzēja apmēram šādu ainu: pilnīgi tukša kluba zāle, pa sienām skrejošas gaismas mūzikas uguntiņas, bet pie dīdžeja pults — lēkājošs smieklīgs bārdains ārzemnieks, kurš nez kāpēc kliedz: „Es gribu būt Maikls Džeksons! Esmu pārliecināts, ka viņš bērniem nedarīja nekā slikta! Vienkārši viņus no sirds mīlēja... Un apmierinājās, ieslēdzies tualetē!”

Naktsklubā "Push" Frederiks Beigbeders centās sasniegt orgasmu un aicināja arī citus sev līdzi.

Franču kulta rakstnieks vētraini uzdzīvo Rīgā

Freds visiem sagādā orgasmu

Klubā "Push" Beigbeders ieradās ap pulksten vieniem naktī. Dārgais viesis tika gādīgi pavadīts uz VIP zonu. Tur viņu jau gaidīja spainis izcila degvīna, ko Frederiks nekavējoties ielēja sev un apkārt esošajiem cilvēkiem. Uzzinājis, ka būs jāspēlē nevis galvenajā, bet chill out zālē, Freds ļoti sapriecājās: „Velns parāvis, tā nu gan ir laba ziņa! Lielajos klubos mani parasti drīz vien aizdzen no skatuves. Paziņo, ka es spēlējot pilnīgu sviestu, un laipni palūdz tīties prom. Tā ka šodien mēs varēsim kārtīgi izplosīties!”

Patīkamā gaisotne darīja savu, un drīz vien Beigbeders bija tik ļoti uzbudinājies, ka kāds no viņa pavadoņiem ieteica kluba īpašniekiem cienījamo viesi ātrāk likt aiz pults — radās pamatotas bažas, ka vēl mazliet, un viņš vairs nespēs tikt galā ar saviem dīdžeja pienākumiem. Uztraukumi gan bija veltīgi, jo Freds turējās augstākajā mērā profesionāli — aplēja klātesošos ar šņabi, dažas meitenes cieši apskāva, citām atstāja autogrāfus uz krūtīm, tūlīt arī laidās dejā, gandrīz vai pazaudēdams līdzsvaru un nokrizdams, un tas viss — viņa priekšnesuma laikā! Beigbedera šova beigās vairs nebija nekādu šaubu — visi trakās performances skatītāji patiešām izbaudīja ilgi gaidīto orgasmu.

Savā viesnīcas numurā Frederiks Beigbeders, nu jau pārvērties par Oktāvu Parango, ieradās pēc pulksten septiņiem rītā. Viņš bija jau aizvēris durvis, kad kāds no pavadoņiem pajautāja: „Fred, izskatās, ka tas gadījums ar policiju nav licis tev pārskatīt savu attieksmi pret dzīvi. Vai vismaz kokaīnu esi atmetis?” Franču literatūras dzīvais klasiķis, kura darbus ir lasījis vai katrs Francijas skolēns, iesmējās kā kutināts un pateica tikai vienu vārdu: „Joker!” (Jokdaris! — Angļu val.).

Arturs Jurkevičs / Foto: Arturs Jurkevičs, Nora Krevneva, aculiecinieka foto