Šaušalīgākā Helovīna masku parāde Vecrīgā
Slavenības
2010. gada 1. novembris, 08:37

Šaušalīgākā Helovīna masku parāde Vecrīgā

Kasjauns.lv

Sestdienas naktī Vecrīga pārvērtās par īstenu mošķu midzeni, jo lielākajā daļā Vecrīgas krogu un klubu risinājās Helovīna svinības. Arī šogad Rīgā mudžēt mudžēja no seksīgiem zaķiem, tomēr pārsvarā maskās dominēja zombiju tēma.

No seksīgām medmāsiņām līdz asiņainiem zombijiem ar caurdurtām galvām – tik krāšņa un šaušalīga bija Helovīna nakts Rīgā.

Helovīna svētki ir vieni no senākajiem svētkiem, kuru saknes sniedzas vairāku tūkstošu gadu senā pagātnē un kuri savā attīstībā ietekmējušies no daudzu tautu tradīcijām.

Senos laikos tagadējo Lielbritānijas un Ziemeļfrancijas teritoriju apdzīvoja ķelti, kuri pielūdza dabu un dažādus dievus, no kuriem galvenais - Saules dievs - noteica gan cilvēku darba un atpūtas brīžus, gan zemes auglības un miega laiku. 1.novembrī, kas iezīmēja saules sezonas beigas un aukstā laika sākumu, tika svinēts Jaunais gads.

Naktī uz 1.novembri druīdu priesteri svētozolu birzīs kūra augstus ugunskurus, bet no rīta izdalīja oglītes ļaudīm, lai nevienā mājā netrūktu siltuma un lai tās sargātu no ļauniem gariem.

Svētki tika svinēti trīs dienas, un ļaudis tērpās no lapām, zariem, salmiem, dzīvnieku ādām, kauliem un ragiem darinātās maskās. Turpmākajos gadsimtos Helovīna svētkus spēcīgi ietekmēja kristīgā ticība.

Lai izskaustu pagānu rituālus, baznīca 1.novembri pasludināja par saviem svētkiem - Visu svēto dienu. Tomēr kristietībai neizdevās izspiest vecos ieradumus, un galu galā visi svētki saplūda vienkopus.

Šaušalīgākā Helovīna masku parāde Vecrīgā

gallery icon

Mūsdienās, it īpaši Anglijā un Amerikā ir populāra tradīcija, ka Helovīnos bērni un jaunieši pārģērbjas jocīgās vai šausminošās maskās un apstaigā kaimiņus, nedaudz pabiedējot tos un pieprasot saldumus, riekstus vai citas uzkodas. Latvijā jaunieši Helovīnos iztiek bez ciemošanās, taču Rīgā jau par tradīciju kļuvusi izklaides vietu apstaigāšana. Populārākie klubi arī šogad bija tematiski izdekorēti. Netrūka ne izgaismotu ķirbju galvu, ne skeletu, turklāt arī apkalpojošais personāls, kas gādāja par viesu labsajūtu, naktī no sestdienas uz svētdienu bija īpaši šausminošs.

Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Purviņš