Miljardu mantinieces. Parastas meitenes, vai izlutinātas cacas
Slavenības
2010. gada 22. novembris, 06:15

Miljardu mantinieces. Parastas meitenes, vai izlutinātas cacas

Jauns.lv

Miljardiera Mohameda al Fajeda meitai Kamillai vislielāko prieku sagādā māmiņas pienākumi un labdarība, Ričarda Brensona meita Holija kļuvusi par tēva biznesa partneri, bet koncerna Johnson & Johnson mantiniecei Keisijai bagātība laimi neatnesa. Viņas liktenis aprāvās traģiski.

­­

Miljardiera Mohameda al Fajeda meitas Kamillas al Fajedas (25) bērnība pagāja, rotaļājoties tētim piederošā Londonas universālveikala Harrods rotaļlietu nodaļā. Savukārt mājās pie ģimenes nereti uz pēcpusdienas tēju iegriezās pats popmūzikas karalis Maikls Džeksons un sers Eltons Džons. Kamillai tā bija ikdiena. Viņa bija pazīstama ar princeses Diānas dēliem princi Viljamu un Hariju. Bērni kopā pavadīja brīvdienas tikai dažas nedēļas pirms traģēdijas, kad autokatastrofā bojā gāja princese Diāna un Kamillas pusbrālis Dodi al Fajeds.

Kamilla pārsteidz ar sirsnību un vienkāršību, viņa neatstāj augstprātīgas un izlutinātas tēta meitiņas iespaidu. Jaunās sievietes dzīve ir Holivudas filmas scenārija cienīga, taču viņai nepatīk izrādīties.

„Es sapņoju kļūt par modes žurnālisti,” Kamilla norāda, vaicāta par karjeru, kādu sev bija vēlējusies. „Es biju praktikante amerikāņu modes žurnālā Vogue. Tā bija ļoti laba skola, bet es arī pārliecinājos, cik nežēlīga ir šī industrija. Sapratu, ka šī joma tomēr nav domāta man.” To saka meitene, kuras tēvs ir viens no veiksmīgākajiem uzņēmējiem visā Lielbritānijā un māsa Jasmīne debitēja kā modes dizainere nieka 22 gadu vecumā? „Lai bizness paliek mana tēta un māsas ziņā,” smaida Kamilla, liekot manīt, ka viņai nepiemīt biznesa vadībai nepieciešamās rakstura īpašības. Interesanti, ka tikai dažas dienas pēc šīs intervijas žurnālam Grazia māsa Jasmīne publiski paziņoja, ka slēdz savu modes līniju Jasmine di Milo, lai spētu vairāk laika veltīt māmiņas pienākumiem un labdarības darbam.

Arī Kamilla ir māmiņa, viņai nepatīk diskutēt par biznesu. Jaunā sieviete atplaukst tikai tad, kad saruna ievirzās par citu tēmu — viņas pusgadu veco meitiņu Lunu. „Meita ir mana saulīte,” staro māmiņa. „Viņa ir mana dzīves jēga.”

Mazās Lunas tētis ir Sīrijā dzimušais nekustamo īpašumu magnāts Mohameds Esrebs (30). Viņš ar Kamillu kopā ir jau septiņus gadus. Jaunā ģimene mitinās Londonā, prestižajā Park Lane avēnijā, kur atrodas arī vairākas pieczvaigžņu viesnīcas. Kamilla atklāj, ka jau „tuvākajā nākotnē” abi ar Mohamedu svinēšot kāzas. „Jā, es gaidu šo dienu,” viņa norāda, „taču uzskatu, ka bērns ir daudz lielāka atbildība nekā laulība. Man vairāk rūp, lai Mohameds būtu labs tētis nekā labs vīrs.”

Kamilla ir gados jauna māmiņa. Viņai ir tikai 25 gadu, taču al Fajedu ģimenē tā kļuvusi par tradīciju. Kamillai ir viena māsa un divi brāļi. Viņi ir divdesmitgadnieki, un divi jau ir vecāki savām atvasītēm.

„Tētis bieži mājās pārnāca ar jaunu kucēnu, kaķēnu vai trusīti,” Kamilla atceras savu bērnību. „Beigu beigās mammai bija jārūpējas par vienpadsmit suņiem.” Nedēļu nogalēs ģimene mēdza viesoties pie tēta viņa veikalā Harrods. Tur rotaļlietu nodaļā viņiem bija atļauts viss. „Es Harrods pārzinu tik labi kā savus piecus pirkstus,” smejas Kamilla. „Man tur patīk itin viss. Nav vietas, kas man šajā veikalā nepatiktu. Tētis bija veikalu izveidojis kā muzeju, sākot ar rūpīgi izstrādātu arhitektūru un beidzot ar ēģiptiešu eskalatoriem. Viņš ieguldīja ļoti daudz, lai izveidotu kreatīvu modes, pārtikas un skaistumkopšanas meku. Harrods bija kā maza neatkarīga pasaulīte.” Lai arī ar veikalu saistās skaistas bērnības atmiņas, Kamilla neskumst, ka tēvs par 1,5 miljardiem sterliņu mārciņu to šogad pārdevis. Mohameda al Fajeda īpašumā šis veikals bija kopš 1985. gada.

Kā jau visi divdesmitgadnieki, arī Kamilla domāja par karjeru un centās apzināt, kāds darbs viņai patiktu un padotos vislabāk. Viņa ne tikai strādāja praksi žurnālā Vogue, bet arī palīdzēja māsai modes biznesā. Taču tikai, kad viņa sāka strādāt pilnu slodzi al Fajeda labdarības fondā, Kamilla atskārta, ka visbeidzot ir atradusi darbu, kas no sirds patīk. „Apmeklējot West Heath skolu Kentā un satiekot cilvēkus, kuri tik daudz ko ir pārdzīvojuši, man atdarījās acis jaunai, daudz svarīgākai pasaulei,” norāda Kamilla. Šajā skolā mācības apgūst bērni, kuriem parastās skolas nav piemērotas. Daudzi no skolēniem nav garīgi vai fiziski slimi, liela daļa bērnu, kas šeit mācās, ir pārcietuši smagus brīžus un cieš no emocionālas traumas. Skolas moto ir atgriezt viņos dzīvesprieku un savest kārtībā izpostītās dzīves.

Pirms pāris mēnešiem Kamilla organizēja Kentā labdarības pasākumu Lawnfest. Tajā priekšnesumu sniedza arī popmūzikas karaliene Madonna.

Nopietnas pārmaiņas meitenei, kas reiz ballējās kopā ar tādām sabiedrības dāmām kā Parisa Hiltone un dziedātāja Roda Stjuarta meita Kimberlija Stjuarte. Kamilla norāda, ka viņa šobrīd jūtas daudz laimīgāka nekā tad, kad apmeklēja sabiedrības krējuma ballītes. „Iespējams, es nekad nevarēšu atbrīvoties no šā ballīšu meitenes imidža,” viņa norāda. „Savā ziņā šī dzīve bija aizraujoša, bet varēja būt arī ļoti garlaikojoša. Es dodos uz veikalu pirkt produktus tāpat kā visi citi. Es tagad esmu mājsaimniece, un man tas ļoti patīk. Man nepietrūkst šo burziņu. Arī agrāk negāju uz ballītēm tāpēc, ka par tām jūsmoju. Es parasti turp devos, lai atbalstītu kādu draugu vai dizaineri. Man tas bija kā sava veida pienākums.”

Atsakās no ārstes karjeras, lai turpinātu ģimenes biznesu

Vēl pirms diviem gadiem šķita, ka Virgin impērijas īpašnieka, britu miljardiera Ričarda Brensona meita Holija Brensone (28) nekad nekļūs par ģimenes biznesa turpinātāju. Meitene piecus gadus studēja Londonas Universitātes koledžā, lai kļūtu par pediatri. Tomēr Holija pārdomāja un tēvam par prieku pievienojās Virgin komandai.

„Tētis man piedāvāja tik aizraujošu iespēju, ka nevarēju likt viņam vilties,” norāda Holija. „Esmu smagi strādājusi, lai kļūtu par mediķi, un neizslēdzu iespēju šajā jomā reiz atgriezties. Taču šobrīd vēlos apgūt ģimenes biznesu un strādāt tēva labā. Es mācījos dažnedažādos kursos: apguvu uzņēmējdarbību, jurisprudenci... Paralēli darbam es aizvien studēju un mācos.”

Runā, ka pieņemt tēva darba piedāvājumu pamudinājusi arī Holijas mamma Džoana. Sers Ričards Brensons lepojas, ka meita izskolojusies par dakteri, tomēr viņš nekad nav slēpis, ka vēlējies, lai meita Holija un dēls Sems strādātu viņa izveidotajā biznesā.

Holijas zināšanas medicīnā pirms nepilna gada izglābušas kādam cilvēkam dzīvību. Jauniete lidoja ar kādu no Virgin Airlines reisiem, kad vienam no pasažieriem kļuva slikti un steidzami bija nepieciešama mediķa palīdzība. Stjuartes mikrofonā apvaicājās, vai lidmašīnā ir kāds ārsts, kurš varētu palīdzēt, un Holija nekavējoties pieteicās. Viņa pārbaudīja organisma stāvokļa galvenos rādītājus, uzlika vīrietim skābekļa masku un uzraudzīja pasažieri līdz pat lidmašīnas nolaišanās brīdim. Mediķi, kas vēlāk uz zemes pārņēma rūpes par pacientu, uzskata, ka bez Holijas sniegtās palīdzības vīrietis būtu nomiris lidojuma laikā. Viņu piemeklējusi sirdslēkme.

Sers Ričards Brensons ir pazīstams kā pirmais, kurš piedāvā turīgām personām doties ekskursijas lidojumā kosmosā. Pirmais starpgalaktiku tūrisma ceļojums ieplānots jau nākamgad. Tajā dosies pats Brensons ar ģimeni. Nākamajiem lidojumiem pieteikušās jau vairākas slavenības. To vārdi tiek turēti noslēpumā, taču baumo, ka viņu vidū esot arī dziedātāja Madonna un aktieris Toms Henks.

Lai arī Holijas Brensones paziņu vidū ir princis Viljams un Harijs un viņa par draudzenēm sauc princeses Beatrisi un Jūdžīniju, jaunā biznesa sieviete norāda, ka draudzības vārdā karaliskajai ģimenei netiks dotas nekādas atlaides, ja runa ir par sen gaidītajiem ekskursiju ceļojumiem kosmosā. „Neviens netiks kosmosa kuģī, nesamaksājis par biļeti,” viņa nelokāmi norādījusi preses konferencē. „Pat karalienei būs jāmaksā!” Mis Brensone gan nekavējoties atzīmējusi, ka nedomājot, ka vispār kāds no karaliskās ģimenes vēlētos izbaudīt šādu lidojumu. Turklāt 200 000 dolāru par biļeti ir visai dārgs prieks. Šis lidojums plānots divu stundu ilgs, bet izbaudīt bezsvara stāvokli atklātā kosmosā iespējams būs vien sešas minūtes. Šobrīd ceļojumam pieteikušies vairāk nekā 300 interesentu. „Neticami, ka pagaidām atklātā kosmosā pabijis vien 450 cilvēku,” pērn preses konferencē izteicies Ričards Brensons. „Mēs pirmajos divpadsmit mēnešos plānojam astronautu kārtā iesvētīt ap tūkstoti ceļotgribētāju.”

Sapnis par slavu beidzas traģiski

Kompānijas Johnson & Johnson mantiniece Keisija Džonsone (1979—2010) Amerikā bija labi pazīstama sabiedrības dāma. Viņa ballējās kopā ar māsām Hiltonēm, pozēja paparaci, saderinājās ar biseksuālo un skandalozo TV zvaigzni Tilu Tekilu (28) un, tāpat kā autoritāte Merilina Monro, nomira jauna. Keisijai Džonsonei bija tikai 30!

Keisija jau kopš agras bērnības cieta no diabēta, bet, sākot ar pusaudzes gadiem, viņai bija nopietnas problēmas ar alkoholu un narkotikām. Atkarības problēmu dēļ Keisija dzīves laikā divas reizes pat nogādāta klīnikā komas stāvoklī. Bagātā ģimene izlēma meitu vairs materiāli neatbalstīt, cerībā, ka šādi varēs piespiest viņu ārstēties. Keisijas tēvs, amerikāņu futbola komandas New York Jets īpašnieks Roberts Vuds Džonsons IV, slēdza viņas fondu, jo Keisija tā arī necentās ārstēties no savām atkarībām.

2007. gadā Džonsone adoptēja meitenīti no Kazahstānas un deva viņai vārdu Āva Monro. Vēlāk tiesas prāvā Keisijas māte Seila ieguva aizbildniecības tiesības par mazmeitiņu.

„Viņa bija tikai maza apjukusi meitene, kas alka pēc mīlestības,” uzskata cilvēki, kas pazina Džonsoni. „Viņai bija gūti aprast ar ģimenes lielo bagātību. Keisija priecājās par dzīvi, kādu tai nodrošina nauda. Bet vienlaikus neierobežotie līdzekļi nesniedza nekādu jēgu tam, ko viņa dara pati. Reiz par ģimenes naudu viņa izteicās, ka tā ir kā rokudzelži no zelta.”

Amerikā Keisija bija arī bēdīgi slavena ar savu vētraino privāto dzīvi. Viņa uzsāka attiecības gan ar vīriešiem, gan sievietēm. Neilgās dzīves laikā Keisija izmisīgi vēlējās iemantot slavu. Četrpadsmit gadu vecumā viņa kopā ar tēti sarakstīja grāmatu, kas vecākiem palīdzētu labāk izprast bērnu, kurš cieš no diabēta. Keisija piedalījās TV šovos The Fabulous Life of... un E! True Hollywood Story. 1999. gadā viņa nospēlēja nelielu lomiņu filmā Gloria, kurā galveno lomu atveido Šārona Stouna.

Kad Parisa Hiltone gatavoja realitātes šovu The Simple Life (pie mums tas demonstrēts ar nosaukumu Bagātnieces laukos), vispirms viņa piedāvāja tajā piedalīties māsai Nikijai. Kad viņa atteicās, Parisa ar šo ideju vērsās pie Keisijas. Tikai pēc viņas atteikuma — pie draudzenes Nikolas Ričijas. Pēc Hiltones šova panākumiem Keisija Džonsone tā arī nespēja sev piedot, ka ir no šā projekta reiz atteikusies. Viņa to dēvēja par „muļķīgāko kļūdu savā mūžā”, jo Keisija tik ļoti vēlējās kļūt par aktrisi.

Keisijas vecvecvectēvs Roberts Vuds Džonsons I bija pasaulē populārās farmācijas un ķermeņa kopšanas līdzekļu kompānijas Johnson & Johnson līdzdibinātājs.

Gundega Oliņa, Gerda Ansone, Foto: Bulls Press

­­