Kritiskais gardēdis Ozols virtuvē nav kļūdījies
Vispirms raidījuma „Gandrīz ideālas vakariņas” skatītāji viņu slavēja par lieliskām vakariņām, bet pēc tam nopēla par kritisko attieksmi pret citiem dalībniekiem. Taču diriģents Jānis Ozols turpina izmēģināt arvien jaunas ēdienu receptes.
Jānis Ozols virtuvē
Jānis Ozols kļuva pazīstams pirms vairākiem gadiem kā vokālās grupas „Cosmos” dalībnieks. Nu viņš ir kordiriģents un vada Babītes jauniešu kori „Maska”. Jānim ir arī kāda aizraušanās — viņš ir gardēdis. Un viņam patīk ne tikai baudīt maltīti restorānos, bet arī ko gardu pagatavot pašam. Jau šā gada pavasarī Jānis internetā izveidoja blogu „Restorāns mājās”, kur vismaz reizi nedēļā cenšas padalīties ar kādu pašizmēģinātu ēdiena recepti. Ozols ir arī viens no raidījuma „Gandrīz ideālas vakariņas” varoņiem, kurš ieguvis maksimālo novērtējumu.
Alternatīva restorāniem
Kāpēc tad Jānim Ozolam tā patīk gatavot? Lai to noskaidrotu, nesen žurnāls „Kas Jauns” devās pie diriģenta ciemos. Ne gluži uz viņa paša mājām, bet gan viesojās Jāņa sievasmātes dzīvoklī. Izrādās, Ozola mazajā vienistabas miteklītī, kur mājvietu radis viņš ar sievu un nesen dzimušo atvasi, ir pārāk maz vietas, lai uzņemtu viesus. Starp citu, tas bija arī galvenais iemesls, kāpēc raidījuma „Gandrīz ideālas vakariņas” dalībniekus Jānis neaicināja savās mājās...
Jau ienākot Rīgas centra kādas mājas kāpņutelpā, uzreiz sajūtama garda ēdiena smarža. Izrādās, Jānis gatavo kārtējo maltīti, kuras recepti plānojis ievietot šīs nedēļas blogā. Šoreiz kārta pienākusi cepeškrāsnī sutinātai karpai...
„Man patīk garšīgi paēst. Viens no veidiem, kā to izdarīt, ir iet uz restorāniem un tērēt bargu naudu, bet otrs — mēģināt to visu pagatavot pašam, kas izmaksātu krietni, krietni lētāk,” vaicāts, kāpēc sācis gatavot, atbild Jānis Ozols. Un pēc mirkļa izstāsta, ka virtuvē labprāt darbojies jau kopš mazotnes un vēlāk, kopā ar draugiem braucot uz kalniem slēpot vai arī grupas „Cosmos” radošajās nometnēs, tieši viņš bijis galvenais pavārs. „Jo Ozolam vislabāk sanāk,” teikuši diriģenta draugi un kolēģi. Tad arī Jānis sācis noticēt savām pavāra spējām, jo — ja jau garšo ne tikai pašam, bet arī citiem, tad tā lieta padodas.
Savukārt savu blogu „Restorāns mājās” viņš sācis veidot vispirms jau paša vajadzībām. „Bieži gadās, ka savu ēdienu receptes aizmirstu, tāpēc secināju, ka labāk visu pierakstīt un nofotografēt — ko un kā gatavoju, kas no tā sanācis. Un tad padomāju — kāpēc gan ar šīm receptēm nepadalīties ar citiem?! Tā nu tapa arī blogs,” paskaidro diriģents, piebilstot gan, ka kādu laiciņu savu blogu bija atstājis novārtā. „Biju ļoti aizņemts — gatavojāmies Ziemassvētku koncertam „Pamodies Ziemassvētkos”. Tas būs liels koncerts ar kora „Maska” un vairāku pazīstamu mūziķu dalību, kas notiks 21. decembrī Doma baznīcā,” ar radošām novitātēm iepazīstina diriģents.
To, ko gatavot un kādu recepti ierakstīt blogā, Jānis izdomā atkarībā no noskaņojuma. „Lūk, šodien sagribējās zivi. Tad, nu, tā arī top,” paskaidro Ozols un, vaicāts, kur rod idejas ēdieniem, atbild, ka daļu recepšu noskata restorānos, daļu izlasa pavārgrāmatās vai internetā, daļu izdomā pats. Bet idejas viņš pieraksta uz lapiņas, kas piestiprināta pie ledusskapja. Lai neaizmirstas!
„Es gatavoju sev — to, ko gribu, un tā, kā man garšo. Tas ir pats galvenais! Piemēram, ne viena vien sieviete teic, ka viņai ēdiens nesanāk. Bet tas ir tāpēc, ka, manuprāt, sievietes gatavo, domājot par citiem, bet vīrieši ēdienu taisa sev. Un tad arī garšo citiem. Taču tas nenozīmē, ka sievietes ir sliktas pavāres,” nosaka Jānis, kura sieva Marta, starp citu, arī ļoti labi gatavo. It sevišķi viņai padodas saldie ēdieni un kūkas. „Tikai mūs nevar laist kopā vienā virtuvē. Tā mums mājās ir tik maziņa, ka viens otram traucējam un sākas trači par vietu,” pasmaida Ozols.
Nav jau tā, ka Jāņa ģimenē katru dienu maltītē ir kāds īpašs ēdiens, ne vienmēr izdodas atrast brīvu laiku, ko atvēlēt virtuvei. Un tad viņš galdā liek ātri pagatavojamu un vienkāršu maltīti. Jānis nesmādē arī pelmeņus — tie viņam ļoti garšo. „Būs reiz jāpagatavo pašam savi pelmeņi. Sataisīšu daudz, daudz, sasaldēšu un tad ēdīšu, kad gribēšu. Jo, lai kādus veikala pelmeņus pirktu, visiem ir tā specifiskā pēcgarša,” neslēpj Jānis, atzīstot, ka tikai retu reizi viņš virtuvē ir kļūdījies jeb — kāds ēdiens viņam nav sanācis, kā gribētos.
Piekasīgs vai patiess?
Jānis atzīst, ka viņš nemāk liekuļot un, ja kas nepatīk, pasaka, kā ir. Tā reiz kādā restorānā viņš uz oficianta jautājumu tieši atbildējis, ka garšojis slikti, un tā arī raidījumā „Gandrīz ideālas vakariņas” nevairījies būt atklāts. Un tas skatītājiem ne visai patika.
„Es centos vērtēt — gan ēdienu, gan atmosfēru, gan viesmīlību. Neuzskatu, ka viss atbilda 10 ballēm. Laikam jau esmu pārāk piekasīgs cilvēks. Protams, varēju jau pārējiem dalībniekiem dot maksimālo vērtējumu, bet man likās tikai loģiski, ka konkursā, kāds ir arī šis raidījums, vērtējumam jābūt patiesam. Es arī visos citos konkursos, kuros tieku uzaicināts žūrijā, vērtēju tā, kā man šķiet,” vaicāts, kāpēc izpelnījies skatītāju kritiku, atbild Ozols.
Ir gan kāda lieta, uz ko Jānis vērš uzmanību, — raidījuma dalībnieki cits cita vērtējumu filmēšanas laikā neuzzina, tāpat kā nezina to, kā viss notikušais izskatīsies TV. „Mēs vērtējam pēc tā, kā viss notika klātienē, nevis — ko skatītāji redz jau samontētā raidījumā. Turklāt mēs nemaz nezinām, kādas atzīmes mums salikuši citi dalībnieki. Jā, man pārmet, ka pārējiem nesadevu augstākās atzīmes tikai tāpēc, ka savas vakariņas taisīju pirmais, saņēmu maksimālo novērtējumu un nu ar savām atzīmēm varēju neļaut pārējiem mani pārspēt! Tā nebija, centos vērtēt, kā man tobrīd šķita. Kaut gan tagad, noskatoties raidījumu, vienu atzīmi mainītu. Liktu augstāku, bet neteikšu kuram dalībniekam,” attaisnoties gan negrasās Jānis Ozols.
Jānis Ozols un koris „Maska” flashmob t/c „Spice”
Juris Vaidakovs/Foto: Juris Vaidakovs