Aizkustinoši foto: dabas aizstāvji glābj orangutanus no buldozeriem. FOTO
Biznesa intereses var nozīmēt šo mīlīgo pērtiķu bojāeju, tāpēc tos glābj, lai no to dabiskās vides dzīvniekus nogādātu zooparkos.
Trakā pasaule
2012. gada 30. oktobris, 11:49

Aizkustinoši foto: dabas aizstāvji glābj orangutanus no buldozeriem. FOTO

Jauns.lv

Sumatrā notikusi orangutanu glābšanas operācija: viņu apdzīvoto vietu līdz ar zemi plānots nolīdzināt, lai atbrīvotu vietu palmu eļļu plantācijām. Septiņi jauki pērtiķi zaudē savas mājas!

Septiņi Sumatras orangutani, tostarp trīs mātītes un bērniņi, tika izglābti, evakuējot tos īsi pirms buldozeru ierašanās pērtiķu apdzīvotajā vietā. Tur vietējie uzņēmēji plānoja izveidot jaunu palmu eļļu plantāciju. Palmu eļļu plaši izmanto pārtikā, kosmētikas ražošanā, un arvien vairāk to sāk izmantot biodegvielas ražošanā un spēkstaciju darbībā.  

Kompānija, kura plāno izvērsties tieši vietā, kur dzīvo šie visnotaļ retie dzīvnieki, saucas „PT Sisirau”. Vietējās pērtiķu aizsardzības organizācijas vadītāja nule iesniegusi sūdzību palmu eļļas nozares uzņēmēju apvienībai. „Kompānija zina, ka viņi šobrīd iznīcina orangutaniem dabisko, pierasto vidi. Šīs firmas menedžeris pat piedalījās dzīvnieku glābšanā, taču tik un tā viņu buldozeri turpina likvidēt šeit visu, īpaši kokus,” medijiem pauda sašutusī dzīvnieku un dabas aizstāve.

Atklājies, ka firma, kurai tik nopietni plāni uz šiem Sumatras laukiem, nemaz neesot licencēta. Palmu eļļas ražotāju apvienība nelielā uzņēmuma plānus sauc par smieklīgiem un nožēlojamiem. Apvienība jau brīdinājusi uzņēmumu un draudēja ar izslēgšanu no savienības, ja kompānija turpinās tik brutālā veidā iekarot Sumatras laukus.

Kasjauns.lv, Foto: Bulls Press