Igaunijā elektrības cena mājsaimniecībām ir zemāka nekā Latvijā
Elektroenerģijas gala cena Igaunijā un Latvijā veidojas no dažādām sastāvdaļām.
Bizness un ekonomika

Igaunijā elektrības cena mājsaimniecībām ir zemāka nekā Latvijā

Jauns.lv

Igaunijā no aprīļa elektroenerģija mājsaimniecībām maksās par aptuveni trijiem centiem mazāk nekā Latvijā, liecina elektroenerģijas tirgotāja "Enefit" veiktie aprēķini.

Elektroenerģijas gala cena Igaunijā un Latvijā veidojas no dažādām sastāvdaļām. Latvijā to veido elektrības cena, sistēmas pakalpojumi, obligātā iepirkuma komponente un pievienotās vērtības nodoklis.

Igaunijā šīs komponentes ir mazliet atšķirīgas, piemēram, pēc "Enefit" datiem, ir arī elektrības nodoklis, savukārt pievienotās vērtības nodoklis esot zemāks.

"Enefit" salīdzinājis "Latvenergo" piedāvājumu "Elektrum universālais" un "Esti energia" dārgāko piedāvājumu. "Elektrum universālais" piedāvā mājsaimniecībām elektroenerģiju no 1.aprīļa iegādāties par 16,9 centiem par kilovatstundu, kas salīdzinājumā ar "Esti Energia" piedāvātajiem 13,93 centiem par kilovatstundu ir par 2,97 centiem vairāk.

Turklāt Igaunijā mājsaimniecībām par elektroenerģiju jāmaksā mazāk, nekā šobrīd Latvijas patērētājiem ir noteikts pamattarifs - 15,15 centi par kilovatstundu.

Kā ziņots, pirmā savu piedāvājumu mājsaimniecībām Latvijā atklāja AS "Latvenergo", kas elektrību mājsaimniecībām brīvajā tirgū piedāvā ar produktu līniju "Elektrum", nodrošinot sešus dažādus piedāvājumus atkarībā no mājsaimniecību patēriņa.

"Elektrum universālais" un "Elektrum klasiskais" paredzēti mājsaimniecībām ar patēriņu līdz 200 kilovatstundām mēnesī, "Elektrum izdevīgais 200+" - ar patēriņu no 200 līdz 600 kilovatstundām mēnesī, "Elektrum izdevīgais 600+" - ar patēriņu virs 600 kilovatstundām mēnesī. Uzņēmums piedāvā produktu "Elektrum ekonomiskais", kas ir paredzēts mājsaimniecībām ar patēriņu līdz 300 kilovatstundām mēnesī un kuras ir reģistrētas "e-latvenergo", kā arī "Elektrum dinamiskais" - ar elektrības cenas piesaisti biržai.

"Latvenergo" mājsaimniecībām elektroenerģiju tirgos par cenu no 16 centiem par kilovatstundu līdz 16,9 centiem par kilovatstundu atkarībā no elektroenerģijas patēriņa. Lielākajai daļai, aptuveni 650 000 mājsaimniecību, kuru vidējais elektroenerģijas patēriņš mēnesī ir zem 200 kilovatstundām, "Latvenergo" piedāvā elektroenerģijas cenu 16,7-16,9 centi par kilovatstundu.

Savukārt šodien savu piedāvājumu atklāja SIA "Baltcom TV" ("Baltcom"), kas no 1.aprīļa mājsaimniecībām elektroenerģiju piedāvās par 16,1 līdz 16,8 centiem par kilovatstundu.

Patēriņa apjomam līdz 199 kilovatstundām mēnesī elektroenerģijas cena, reģistrējoties portālā "mansbaltcom.lv", būs 16,65 centi par kilovatstundu, bet nereģistrējoties minētajā vietnē - 16,8 centi par kilovatstundu. Ja patēriņš konkrētā mēnesī būs no 200 līdz 599 kilovatstundu, tad elektrības cena, sākot jau no pirmās iztērētās kilovatstundas, būs attiecīgi 16,5 centi vai 16,65 centi.

Mājsaimniecībām ar patēriņu no 600 līdz 999 kilovatstundām mēnesī elektrības cena būs 16,3 centi "mansbaltcom.lv" reģistrētajiem klientiem un 16,45 centi par kilovatstundu šajā vietnē nereģistrētajiem klientiem. Mājsaimniecībām ar mēneša patēriņu no 1000 līdz 1999 kilovatstundām elektrības cena būs attiecīgi 16,2 un 16,35 centi par kilovatstundu, bet ar patēriņu - 2000 kilovatstundu mēnesī - 16,15 un 16,3 centi par kilovatstundu.

Patēriņam pieaugot, piemēram, ziemas mēnešos, kad elektroenerģijas patēriņš mēnesī mēdz pat dubultoties, izmaksas par vienu kilovatstundu samazināsies. Klientam pašam nekas nebūs jāmaina vai jāpiesaka tarifu plāna izmaiņas.

"Enefit" ir paziņojis, ka pagaidām Latvijā elektroenerģijas tirgū mājsaimniecībām neiesaistīsies.

Kā ziņots, mājsaimniecībām elektroenerģijas tirgus tiks atvērts no 1.aprīļa.

LETA/Foto: Lita Krone/LETA