Bolīvija paplašina kokas audzēšanu
Prezidents Evo Moraless pats ir bijušais kokas audzētājs un pašlaik vada kokas audzētāju apvienību grupu Čapares reģionā valsts vidienē.
Bizness un ekonomika
2017. gada 9. marts, 10:20

Bolīvija paplašina kokas audzēšanu

Jauns.lv

Bolīvijā trešdien tika pieņemts pretrunīgi vērtēts lēmums paplašināt kokaīna izejvielas kokas audzēšanu.

Bolīvijas kreisais prezidents Evo Moraless noraidīja brīdinājumus, ka kokas plašāka audzēšana veicinās nelegālās narkotikas kokaīna tirdzniecību.

Kokas lapas Bolīvijā parasti tiek košļātas vai no tām tiek gatavota tēja, tomēr narkobiznesa darboņi tās izmanto kokaīna ražošanai ķīmiskā procesā.

Moraless atcēla 1988.gadā pieņemtu un ASV atbalstītu likumu, kas ierobežoja kokas audzēšanu.

Prezidents pats ir bijušais kokas audzētājs un pašlaik vada kokas audzētāju apvienību grupu Čapares reģionā valsts vidienē.

"Mēs gribam garantēt kokas piedāvājumu uz mūžu" bolīviešiem, kuri šī auga lapas patērē likumīgi, reizēm pat senču rituālos, Moraless trešdien paziņoja savā runā.

Prezidents parakstīja likumu par kokas audzēšanas paplašināšanu, kuru februārī bija pieņēmis Bolīvijas Kongress.

Iepriekšējais likums legalizēja 12 000 hektāru kokas plantāciju, bet jaunajā likumā šī platība palielināta līdz 22 000 hektāru.

Eiropas Savienības 2013.gadā veiktā pētījumā tika konstatēts, ka legālam kokas patēriņam Bolīvijā ir vajadzīgi tikai 14 700 hektāru kokas plantāciju.

Bolīvija ir trešā lielākā kokas ražotājvalsts pasaulē pēc Kolumbijas un Peru. Kolumbija un Peru mēģina samazināt kokas audzēšanu, lai iegrožotu narkotiku tirdzniecību.

LETA / Foto: AFP/Scanpix/LETA