LTA: nikotīna spilventiņus Latvijā legāli iegādāties vairs nebūs iespējams
foto: Publicitātes foto
Bizness un ekonomika
2024. gada 3. septembrī, 06:00

LTA: nikotīna spilventiņus Latvijā legāli iegādāties vairs nebūs iespējams

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Latvijas tirgotāju asociācija (LTA) informē, ka 2025.gada 1.janvārī stāsies spēkā grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, kā rezultātā no veikalu plauktiem pazudīs Latvijā populāra alternatīva smēķētājiem – nikotīna spilventiņi.

Asociācijas pārstāvis Matiass Baltes  (Matthias Baltes, British American Tobacco vadītājs Baltijā): “Ar atbildīgajām institūcijām vairāk nekā gadu diskutējām par šiem jautājumiem, cenšoties pārliecināt par to, ka šāda pieeja būs neefektīva un radīs virkni defektu Latvijas ekonomikā, jo faktiski nepastāv likumā noteiktajiem ierobežojumiem atbilstošu produktu. Un tā arī būs realitāte jau no 2025.gada 1.janvāra – legāli Latvijā iegādāties nikotīna spilventiņus nebūs iespējams. Un ir skaidrs, ka patērētāji meklēs alternatīvas iegādes iespējas vai atgriezīsies pie tradicionālo tabakas produktu lietošanas.”

LTA informē, ka apstiprinātā likuma redakcija principā aizliegusi nikotīna spilventiņu apriti Latvijā, jo likumā iekļautajām normām (proti, 4 mg/gr nikotīna limita ierobežojums nikotīna spilventiņiem) atbilstoši produkti netiek ražoti nekur pasaulē. Tādējādi apstiprinātais regulējums dos iespēju attīstīties kontrabandai, nelegālai un nekontrolētai tabakas produktu apritei.

Norādot uz ieviestā regulējuma neefektivitāti, LTA prezidents Henriks Danusevičs vērš uzmanību uz to, ka šādu ierobežojumu ieviešanas rezultātā Somijā veidojušās vairākas paradoksālas situācijas: “Ne jau tāpat vien Somijā šis regulējums tika atcelts ļoti ātri. Piemēram, to ieviešanas rezultātā Somijas iedzīvotāji pirka tabakas spilventiņus Zviedrijā.  Tādējādi Zviedrijas nodokļu ieņēmumi no Somijas rezidentu nikotīna spilventiņu pirkumiem sasniedza 26 miljonus eiro. Vienlaikus nikotīna spilventiņu kontrabanda Somijā kļuva profesionālāka nekā jebkad agrāk un kontrabandisti iesaistījušies tā dēvētajā “nikotīna spilventiņu rallijā” – pārvietojoties starp Haparandu (Zviedrijas un Somijas pierobežas pilsēta) un citām Somijas vietām, pēc tam tos izplatot caur Facebook grupām.”

M.Baltes savukārt norāda, ka Somijas situācija apliecina, kā šāda veida ierobežojumi nestrādāja un ievērojami pieauga Somijas iedzīvotāju aktivitāte iegādājoties šo produktus nelegāli vai arī nekvalitatīvus produktus sociālajos tīklos.

“Zaudējumi radīsies ne tikai Latvijas ekonomikai, bet ir iespējams prognozēt arī citas ierobežojumu blaknes. Piemēram, kontrabandas produktos var būt bīstami augsts nikotīna daudzums, kas neatbilst tā aprakstam; savukārt Somijas muitas pārstāvji norādīja, ka šāds aizliegums noved pie lielākas nelegālās tirdzniecības,” turpina M.Baltes.

Ņemot vērā minēto LTA aicina deputātus un atbildīgās iestādes atcelt absurda un nestrādājoša likuma  normas un ieviest saprātīgu regulējumu. Proti, līdzīgi kā citur pasaulē, nosakot ka nikotīna spilventiņos 16.7 mg/gr nikotīna limitu nikotīna spilventiņiem, kā to rekomendē  Vācijas Federālā Riska Izvērtējuma Institūta zinātniskais pētījums. LTA uzsver, ka atbalsta saprātīga regulējuma ieviešanu tabakas izstrādājumu aromatizētājiem un samērīgus nosacījumus nikotīna daudzumam nikotīna spilventiņos un aicina Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputātus atbalstīt pārdomātus priekšlikumus likuma pilnveidošanai.

Tēmas