Elles gabaliņš paradīzē: Nīderlandes sala, kas šausmina tūristus ar savu pagātni
foto: Wirestock, Inc. / Alamy/ Vida Press
Tūrisms
2024. gada 17. augustā, 07:03

Elles gabaliņš paradīzē: Nīderlandes sala, kas šausmina tūristus ar savu pagātni

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Karību jūrā ir daudz gleznainu salu, taču reti kurš zina, ka pavisam netālu no leģendārās Kirasao atrodas tās "ļaunais dvīnis" - Mazā Kirasao sala.

Salas izmēri ir niecīgi - tā ir nedaudz vairāk kā 2 kilometrus gara un vairākus simtus metru plata. No tālienes tā var šķist kā kārtējā tropu paradīze ar sniegbaltām pludmalēm. Bet tiklīdz pietuvojaties tās krastam, paveras baiss skaits.

Mazā Kirasao, tāpat kā lielā Kirasao sala, joprojām ir Nīderlandes aizjūras īpašums. Uz salas nav pastāvīgu iedzīvotāju, bet tūristiem patīk šeit iegriezties. Kādu tiešām vilina pludmales, bet citus - lielā ļaunuma pēdas, kuras visur "rotā" Mazo Kirasao.

foto: Zoonar GmbH / Alamy/ Vida Press

Pirmkārt, 17. gadsimtā šī mazā saliņa bija karantīnas zona vergiem no Āfrikas, kurus uz reģionu veda holandiešu Vestindijas kompānija. Vergi, kas bija saslimuši ceļojuma laikā no Āfrikas uz Ameriku, devās uz Mazo Kirasao - kamēr atveseļosies, vai kamēr nomirs. Salas dienvidu daļā joprojām apskatāmi vecie kapi - baiss atgādinājums par tumšāko laikmetu tās vēsturē.

Ap salu uz sēkļa mētājas arī ne mazums kuģu atlūzu, starp kurām ir superjahta, kas šeit avarēja jau 1960. gados, kā arī naftas tankkuģis, kas uz sēkļa uzsēdās 1980. gados.

foto: Zoonar GmbH / Alamy/ Vida Press

Salai tikpat kā nav veģetācijas, to iznīcinājušas 17. gadsimtā ievestās kazas. Kopš tā laika dabiskie zaļumi šeit tā arī nav spējuši atjaunoties.

Lai gan tūristi bieži dodas vienas dienas ceļojumos uz Mazo Kirasao, viņi šeit atrod minimālas atpūtas iespējas, izņemot dažas zvejnieku būdas, kurās zvejnieki nakšņo, kad ierodas salā. Tāpat šeit ir veca, nestrādājoša bāka, kas celta pirms vairāk nekā gadsimta.

Tomēr ļaunums joprojām nav atstājis Mazo Kirasao. Valsts administrācija, kas vada Nīderlandes aizjūras teritorijas, brīdina par risku satikties ar kontrabandistiem narkodīleriem šajā salā.