Stājas spēkā ES Mākslīgā intelekta akts; tā piemērošana notiks pakāpeniski
foto: Shutterstock
Auto un tehnoloģijas
2024. gada 3. augustā, 13:32

Stājas spēkā ES Mākslīgā intelekta akts; tā piemērošana notiks pakāpeniski

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Eiropas Savienības Mākslīgā intelekta akts, kas stājies spēkā 1. augustā, ir pasaulē pirmais visaptverošais mākslīgā intelekta (MI) regulējums.

Tās galvenais mērķis ir līdzsvarot MI radītās iespējas un riskus, veicinot uzticamu MI risinājumu ieviešanu un aizsargājot pamattiesības, demokrātiju, tiesiskumu un vides ilgtspēju.
Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietnieks

Gatis Ozols: “Būtiski, lai mēs pielietojam mākslīgo intelektu ne tikai, lai uzlabotu un padarītu ērtāku savu ikdienu, bet vienlaikus to darītu saskaņā ar personu pamattiesībām un demokrātijas pamatprincipiem. Tāpēc ir svarīgi veidot šajās vērtībās balstītas starptautiskas normas un prakses. Atzinīgi ir tas, ka MI akts ir pasaulē pirmais visaptverošais MI regulējums un tam ir plašāka ietekmes potenciāls – kalpot par orientieri arī starptautisku normu veidošanai šajā jomā, līdzīgi, kā tas ir bijis ar citiem Eiropas ietvara regulējumiem.”

MI akts definē risku pārvaldības nosacījumus. MI akta ietvaros tiek noteiktas prasības augsta riska MI sistēmām un to pārvaldītājiem, kas paredz šādu risinājumu izvērtēšanu pirms ieviešanas, tiek noteikti MI aizliegtie pielietojumi, kā arī informēšanas un pārredzamības pienākumi MI risinājumiem. Vienlaikus MI akts paredz arī pārredzamības nosacījumus lielo valodu modeļiem un to trenēšanā izmantotajiem datiem. MI akts neattiecas uz militāriem, aizsardzības un valsts drošības mērķiem radītām sistēmām, taču nosaka minimālās prasības personas pamattiesību aizsardzībai, kas paredz valstīm ieviest atļauju un uzraudzības procedūras.  

Kopumā MI akts nodrošinās sabiedrības interešu aizsardzību, stiprinot atbildīgu MI lietojumu attīstību. Vienlaikus tiks atbalstīta pētniecības attīstība, šai jomai nosakot atsevišķus izņēmumus un atvieglojumus, kā arī paredzot MI “smilškastu testēšanas” ieviešanu.   
Kā uzņēmējiem, tā valsts iestādēm tiks nodrošināti skaidri un vienoti noteikumi MI izstrādes, ieviešanas un lietošanas procesos, atbilstoši tam, kāda riska MI sistēmas tiks izstrādātas un laistas tirgū, vai izmantotas pakalpojumu sniegšanā. MI akts paredz arī sankciju mehānismu prasību neievērošanas gadījumā. 

MI akta ieviešana notiks pakāpeniski. Dalībvalstis turpinās strādāt pie dažādu jautājumu integrēšanas vietējos regulējumos un gada laikā jāieceļ dalībvalstu kompetentās iestādes. Vienlaikus VARAM strādā arī pie MI izmantošanas veicināšanas valsts pārvaldē, izstrādājot mācību programmu valsts pārvaldei, kā arī atbalstot iestādes MI ieviešanā. Tāpat tiek izstrādāts informatīvais ziņojums par MI akta prasību ieviešanu Latvijā un citas aktivitātes.