Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Darbinieks ierodas darbā piedzēries. Valsts darba inspekcijā skaidro, kas tādā gadījumā jādara darba devējam
foto: Rebeka Žeire/LETA
Ilustratīvs attēls.
Bizness un ekonomika

Darbinieks ierodas darbā piedzēries. Valsts darba inspekcijā skaidro, kas tādā gadījumā jādara darba devējam

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Vai ir kādi noteikumi attiecībā uz iereibušu darbinieku darba vietā?

TV24 raidījumā "Uz līnijas" televīzijas skatītājs painteresējās, kā cīnīties ar tiem darbiniekiem, kuri darba vietā atrodas alkohola reibumā. Kā var pierādīt faktu, ka viņš ir dzēris darbā? Uz TV skatītāja jautājumu atbildēja Valsts darba inspekcijas (VDI) klientu atbalsta nodaļas priekšniece Dace Stivriņa.

"Vispirms šie jautājumi ir darba devēja kompetencē. Ir Ministru kabineta noteikumi, kas paredz, ka darba devējs šim alkohola reibumā esošajam darbiniekam var izsniegt nosūtījumu uz ārstniecības iestādi alkohola līmeņa noteikšanai asinīs," skaidroja VDI eksperte. Darba devējam ir jāfiksē pārkāpums kaut viena vai divu liecinieku darbinieku klātbūtnē, ka darbinieks darbā bijis alkohola reibumā.

Stivriņa paziņoja: "Ja darbinieks ir pietiekami adekvāts, tad no viņa prasa paskaidrojumu. Un nākamais solis - nosūtīt uz medicīnas iestādi promiļu līmeņa noteikšanai asinīs. Darba devējs arī var ierosināt aizvest šo darbinieku [uz medicīnas iestādi]. Ja darbinieks atsakās, tad liecinieku klātbūtnē darbiniekam izsniedz priekšrakstu, ka viņam šodien ārstniecības iestādē jānosaka alkohola līmenis asinīs."

Tad attiecīgi, piemēram, nākamajā dienā darbiniekam jāsniedz darba devējam dokuments no medicīnas iestādes par to, vai viņš darba vietā atradies alkohola reibumā vai ne.