foto: Shutterstock
Lietuvā varēs ziedot valsts aizsardzības sistēmai, izmantojot lietotni
Auto un tehnoloģijas
2024. gada 5. jūlijs, 14:14

Lietuvā varēs ziedot valsts aizsardzības sistēmai, izmantojot lietotni

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Lietuvas Aizsardzības un Finanšu ministrijas izstrādā īpašu lietotni, kurā jau vasaras beigās cilvēki brīvprātīgi varēs ziedot valsts aizsardzības sistēmai, vēsta Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT.

Lietotnes izstrāde nebūs dārga, un aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns apgalvo, ka tas tiks darīts no iekšējiem resursiem.

"Iespējams, ka līdz vasaras beigām mēs varēsim prezentēt lietotni. Ziedošanas iespēja ir juridiski pieejama, viss ir sakārtots, un mēs jau strādājam pie tā, kā to ātrāk padarīt pieejamu sabiedrībai," LRT televīzijai sacīja Kasčūns.

"Cilvēki varēs izvēlēties gan periodiskus maksājumus, gan vienreizējus maksājumus, un cilvēki to varēs izdarīt vienkāršāk,  nekā tas ir dažādu nevalstisko organizāciju gadījumā, kas strādā ar Ukrainu," piebilda finanšu ministre Gintare Skaiste.

Jūnija sākumā Lietuvas valdība noraidīja Seima deputātu gruas priekšlikumu ļaut iedzīvotājiem un uzņēmumiem brīvprātīgi atbalstīt valsts aizsardzību, veicot ikmēneša vai vienreizējus maksājumus.

Finanšu ministrija toreiz paziņoja, ka valdība ierosinās savus pasākumus, lai ļautu uzņēmumiem un privātpersonām veikt brīvprātīgus un regulārus ziedojumus valsts aizsardzības sistēmai.

Skaiste toreiz arī norādīja, ka armijai jau ir saņēmēja statuss, piebilstot, ka Finanšu un Aizsardzības ministrijas apsver iespēju izveidot īpašu tīmekļa vietni, kurā būtu pieejama informācija par valsts Aizsardzības fonda ieņēmumiem un iedzīvotāju iespējām ziedot valsts aizsardzības sistēmai.

Saskaņā ar LRT datiem pagājušajā gadā valsts aizsardzībai tika ziedoti tikai aptuveni 7000 eiro. Tāpat Lietuvas armijai tika piešķirti aptuveni 268 000 eiro no 2023.gada iedzīvotāju ienākuma nodokļa.