foto: Agnese Gulbe, LETA
Aptauja: šogad iedzīvotāji Līgo galdam tērēs līdz 60 eiro; zināmi arī populārākie pirkumi
Bizness un ekonomika
2024. gada 17. jūnijs, 15:38

Aptauja: šogad iedzīvotāji Līgo galdam tērēs līdz 60 eiro; zināmi arī populārākie pirkumi

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šogad, salīdzinājumā ar citiem gadiem, iedzīvotāji Līgo galdā cels tradicionālās Latvijas garšas neeksperimentējot ar jaunām - 34%, bet gatavojot jau iepriekš izmēģinātus ēdienus - 37%, liecina “Maxima Latvija” aptauja.

Vairums jeb 91% visu nepieciešamo svētku galdam pirks lielveikalā, 48% - dažas dienas pirms svētkiem un vairums svētkiem plāno tērēt kā citus gadus - 41-60 eiro. Pircēji novērtē senlatviešu tradīcijas uz svētku galda izvēlas likt vietējos produktus.

“Līgo svētki iedzīvotājiem nozīmē kvalitatīvi pavadīt laiku kopā ar ģimeni un draugiem (81%). Šogad īpaši ir izteikta iedzīvotāju vēlme piekopt tradicionālās Līgo aktivitātes un vienlaikus pieturēties pie tradicionālo Latvijas ēdienu gatavošanu," norāda "Maxima Latvija" pārstāvji.

Top 5 pieprasītākie produkti Līgo svinībām šogad būs siers, gaļas produkti, dārzeņi, augļi  un dažādas sāļās uzkodas kā ķiplokgrauzdiņi un pīrādziņi. Tā kā šos svētkus cilvēki ierasti pavada ārā, pieprasījums pēc grila piederumu (31%) un pretodu līdzekļiem (33%) šajās dienās pieaug.

Svētku dzērienu izvēle 

Šie vasaras svētki nav iedomājamie bez atspirdzinošiem dzērieniem. Iedzīvotāji uz līgo galda liks dažādus alkoholiskus un bezalkoholiskus dzērienus, kā piemēram alu (66 %), kvasu (50 %), sulu (37%), ūdeni (36 %) un bezalkoholisko alu (20 %). 

Produktu izvēles ietekmējošie apstākļi

Produktu izvēli svētkos var ietekmēt virkne dažādu apstākļu, tomēr aptaujā redzams, ka visbiežāk izvēli par labu kādam produktam ietekmē produkta cena - 28%, Līgo akcijas produktiem - 29%, kompānija, kurā pavadīs svētkus -19% - un tirdzniecības vietā esošais sortiments - 14%.

Aptauja “Kā Tu pavadīsi Līgo svētkus?” norisinājās “Maxima Latvija” mājas lapā no 4. līdz 14. jūnijam un tajā piedalījās 402 respondenti.