foto: Evija Pitkeviča / METROPOLE
Fotohromās brilles: kā atrast piemērotākās?
Auto un tehnoloģijas
2024. gada 6. jūnijs, 14:49

Fotohromās brilles: kā atrast piemērotākās?

Reklāmas projekts

Izvēlies fotohromās brilles, ņemot vērā personīgās vajadzības un dzīvesveidu. Ielūkojies plašajā piedāvājumā un izdari savu izvēli!

Kas ir fotohromās brilles?

Fotohromās brilles, bieži dēvētas arī par hameleonu brillēm, ir brīnišķīgs mūsdienu tehnoloģijas sasniegums, kas piedāvā lietotājam komfortu un aizsardzību. Šis briļļu lēcas reaģē uz ultravioleto (UV) starojumu, un, pielāgojoties tā intensitātei, maina savu aptumšojuma pakāpi – ir gaišas un caurspīdīgas iekštelpās un kļūst tumšākas ārtelpās. Spilgtā saulē tās pilda saulesbriļļu funkciju. Šī lēcu spēja pielāgoties UV starojuma apstākļiem, padara brilles ļoti praktiskas un ērtas, jo lietotājam vairs nav jāmaina brilles, pārejot no iekštelpām uz āru un otrādi.

Kā darbojas fotohromās briļļu lēcas?

Fotohromās briļļu lēcas satur īpašas hromātiskas molekulas, kuras, atbildot uz UV gaismas radītajiem signāliem, maina savu struktūru un konfigurāciju un tādējādi mainās arī lēcu aptumšojuma pakāpe. Šis process ļauj lēcām kļūt tumšākām saules gaismā un atgriezties sākotnējā stāvoklī, kad UV starojums samazinās.

Fotohromās briļļu lēcas ir pieejamas dažādos materiālos un plāninājuma pakāpēs. Plastikāta lēcas ir vieglākas un izturīgākas pret triecieniem, un, kombinējot ar dzidrinātajiem klājumiem, nodrošina arī izcilu optisko kvalitāti un pasargā lēcu pret skāpējumiem, tādēļ tas ir kļuvis par pirmās izvēles briļļu lēcu materiālu. Taču ir iespēja iegādaties arī brilles ar stikla vai polikarbonāta lēcām un izvēle starp šiem materiāliem bieži vien ir atkarīga no lietotāja individuālajām vēlmēm un dzīvesveida.

foto: ZEISS / PhotoFushion X

Fotohromo briļļu lēcu priekšrocības

Viena no galvenajām fotohromo briļļu priekšrocībām ir to spēja pilnībā bloķēt UVA un UVB starojumu, tādejādi pasargājot acis no tā kaitīgās iedarbības un samazinot risku dažādām nopietnām acu saslimšanām, piemēram – fotokeratītam, kataraktai un makulas deģenerācijai.  Pie tam fotohromās lēcas nodrošina pilnu aizsardzību pret UV starojumu gan tad, kad tās ir tumšas, gan arī tad, kad ir caurspīdīgas. Lielākā daļa fotohromās lēcas bloķē arī kaitīgo zilās gaismas daļu.  Cilvēkiem ar paaugstinātu jutību pret gaismu, fotohromās brilles var nodrošināt papildu komfortu un aizsardzību, ievērojami samazinot acu nogurumu un diskomfortu, ko izraisa spilgta gaisma vai pēkšņas apgaismojuma izmaiņas.

Vēl ļoti svarīgs ieguvums ir briļļu valkašanas ērtums. Cilvēki, kam nepieciešamas redzi koriģējosās brilles, zina, cik sarežgīta ir ikdiena, ja brilles ir nemitīgi jamaina un jāatceras paņemt līdzi saulesbrilles.  Pie tam, UV starojums ir kaitīgs arī ziemā un tādejādi šādas brilles sniegs komfortu un aizsardzību visa gada garumā. 

Fotohroma briļļu lēcu cenas un izmaksu efektivitāte

Iegādājoties fotohromās brilles, svarīgi apzināties to ilgtermiņa ieguvumus. Lai gan šādas brilles var būt dārgākas par vienkārši caurspīdīgajām brillēm, tās kalpo arī kā saulesbrilles, piedāvājot divkāršu funkcionalitāti. Cenas var atšķirties atkarībā no ražotāja, lēcu materiāla un papildu pārklājumiem, kas vienlaikus rūpējas par lēcu noturību pret skrāpējumiem un atspīdumiem. 

Kā izvēlēties piemērotākās fotohromās brilles?

Izvēloties fotohromās brilles, jāņem vērā vairāki faktori:

Lēcas izvēlētais tonis un maksimālā tumšuma pakāpe: fotohromās lēcas tiek piedāvātas dažādos toņos – sākot no klasiski brūnā un pelēkā, līdz pat zilām un zaļganām. Lēcas toni visbiežāk izvēlas, balstoties uz subjektīvajām sajūtām un faktoriem. Lēcām atšķiras arī tas, cik tumša lēca var kļūt, taču ir jāatcerās- jo tumšāka lēca notonējās, jo ir nepieciešams ilgaks laiks, lai tā atkal kļūtu pilnībā dzidra, tādēļ cilvēkiem, kam ir ļoti dinamiska ikdiena un daudz laiks tiek pavadīts iekštelpās, iesakām lēcas, kas pēc iespējas ātrāk pielāgojas esošajiem gaismas apstākļiem, taču cilvēkiem, kas daudz laika pavada laukā, kalnos, pie ūdens, iesakām izvēlēties lēcas ar lielāko aptumšošanās iespēju. To, cik ātri lēca pielāgosies iekštelpām vai ārtelpām, var ietekmēt arī gaisa temperatūra. 

Modes preferences: fotohromās brilles pieejamas dažādos rāmju stilos un formās, tāpēc noteikti atradīsi savai gaumei atbilstošu dizainu. Neatkarīgi no tā, vai dod priekšroku klasiskām, modernām vai sportiskām brillēm, fotohromās lēcas var integrēt praktiski jebkurā ietvarā un izvēlēties pieskaņotu  lēcas toni.

foto: Ainārs Mazjānis / METROPOLE

Biežāk uzdotie jautājumi

Cik ilgi kalpo fotohromās briļļu lēcas?

  • Laika gaitā fotohromo lēcu tonējuma pārmaiņu ātrums var nedaudz samazināties, taču parasti tas nenotiek ātrāk par 2 – 3 gadiem un to ietekmē vairāki faktori – lēcu kvalitāte, cik bieži lēca tiek pakļauta spēcīgam UV starojumam un vai tās tiek lietotas ekstremāli augstā vai zemā temperatūrā. Brilles pareizi kopjot un lietojot atbilstoši norādījumiem, tās būs uzticamas un kalpos ilgi. Ja ir novērots, ka fotohromās brilles vairs nereaģē uz UV starojumu tik ātri vai efektīvi kā iepriekš, iespējams, ir pienācis laiks apsvērt to nomaiņu.

 Vai fotohromās brilles ir piemērotas braukšanai automašīnā?

  • Tā kā fotohromās briļļu lēcas darbojas UV starojuma ietekmē un mašīnas vējstikls to bloķē, tad lielākā daļa fotohromo lēcu slēgtā automašīnā nespēj efektīvi notonēties. Taču ir pieejamas tādas fotohromās briļļu lēcas, kas reaģē ne tikai uz UV starojumu, bet arī redzamo gaismu. Šīs lēcas arī telpā saglabās nelielu tonējuma pakāpi, taču automašīnā var sasniegt aptuveni pusi no sava kopējā aptumšojuma maksimuma, sniedzot nepieciešamo komfortu autovadītājam. Papildus, fotohromās brilles ar dzirdinato klājumu palīdz samazinat gaismas atstarojumus un uzlabot redzamību. 

Ar ko atšķiras fotohromās un hameleonu briļļu lēcas?

  • Fotohromās un hameleonu brilles būtībā ir sinonīmi, apzīmējot briļļu lēcas, kas maina toņa intensitāti/tumšumu atkarībā no gaismas.

Kādi ir galvenie ieguvumi, izvēloties fotohromās brilles?

  • Galvenie ieguvumi ietver gan UV aizsardzību, gan adaptāciju dažādiem apgaismojuma apstākļiem, nodrošinot komfortu un aizsardzību visas dienas laikā.

Kā laika apstākļi ietekmē fotohromās briļļu darbību?

  • Aukstākā temperatūrā fotohromās lēcas var kļūt tumšākas un lēnāk atgriezties sākotnējā stāvoklī, savukārt karstā laikā šis process notiek ātrāk.

Fotohromās brilles piedāvā izcilu risinājumu tiem, kas meklē komfortu un multifunkcionalitāti. Tās ir piemērotas dažādām aktivitātēm un laika apstākļiem, papildinot kopējo tēlu un rūpējoties par acu aizsardzību. Izvēloties fotohromās brilles, svarīgi ir ņemt vērā personīgās vajadzības un dzīvesveidu. Ielūkojies mūsu Metropoleoptika tīmekļvietnē un izvēlies sev piemērotākās brilles jau tagad!