Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Zinātnieki rada mašīnu, kas lasa domas
foto: Shutterstock
Ilustratīvs attēls.
Auto un tehnoloģijas

Zinātnieki rada mašīnu, kas lasa domas

Māris Puķītis

Jauns.lv

Jebkura pietiekami attīstīta tehnoloģija kļūst neatšķirama no maģijas, teicis fantastikas klasiķis, sers Arturs Klārks. Kalifornijas Tehnoloģiju institūta zinātnieku veikums tāds arī šķiet – viņi radījuši mašīnu, kas reāllaikā lasa un tulko cilvēka domas.

Precizitāte ir 79 procenti. Tas iezīmē ievērojamu lēcienu smadzeņu-datora saskarnes tehnoloģijā, kas var krasi mainīt to, kā mēs mijiedarbojamies ar mašīnām. Lai veiktu eksperimentu, zinātnieki divu brīvprātīgo smadzenēs ievietoja sīkus elektrodus. Pēc tam abiem dalībniekiem bija lūgts paskatīties uz vārdiem ekrānā un pačukstēt tos, nepasakot skaļi, un atkārtojot katru vārdu astoņas reizes trīs dienu laikā. 

Pēc tam implants atklāja smadzeņu darbības modeļus, lai mēģinātu noskaidrot vārdus, par kuriem dalībnieki domāja. Pagaidām gan šī tehnoloģija ir ļoti agrīnā stadijā un aprobežojas tikai ar sešiem vārdiem. 

Turklāt elektrodus nepieciešams implantēt smadzenēs ar operācijas palīdzību, un zinātnieki pēta arī neinvazīvas metodes. Viena no tādām ir magnētiskā rezonanse, lai analizētu smadzeņu darbību – precizitāte ir mazāka, bet ilgtermiņā praktiskāk.

Nākotnē tas būtu nozīmīgs ieguvums pacientiem, kas kādu iemeslu dēļ nespēj runāt, piemēram, pēc insulta. Tiesa, to par noderīgu varētu atzīt arī likumsargi un it sevišķi represīvu režīmu spēka struktūras.