VID janvārī nav atklājis pārkāpumus "Gan Bei" restorānos
VID atzina, ka nodokļu dienesta mērķis nav par katru cenu slēgt strādājošu uzņēmumu.
Bizness un ekonomika
2015. gada 9. februāris, 22:08

VID janvārī nav atklājis pārkāpumus "Gan Bei" restorānos

Jauns.lv

Valsts ieņēmumu dienests (VID) pārbaudēs janvārī nav konstatējis pārkāpumus restorānos "Gan Bei", pastāstīja VID Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Kristīne Augstskalne-Jaunbērziņa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa norādīja, ka restorānu "Gan Bei" pārstāvju mutiski izteiktie solījumi laboties, VID lēmumus neietekmē, tādēļ sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma pakalpojumu sniegšanas vietās arī 2015.gada janvārī veikti vairāki kontroles pasākumi. "Pārbaužu laikā pārkāpumi netika konstatēti," piebilda Augstkalne-Jaunbērziņa.

Pēc viņas teiktā, VID ir veicis arī restorāna saimnieciskās darbības novērošana, kura laikā dienesta inspektori fiksē katru darījumu, dienas beigās salīdzinot VID fiksēto ieņēmumu apmēru ar elektroniskajā kases aparātā (EKA) uzrādīto darījumu kopsummu citās nedēļas dienās. "Dienās, kad VID ir veicis novērošanas, uzņēmuma ienākumi būtiski nav palielinājušies. Uz šo brīdi minētais ļauj secināt, ka uzņēmums neturpina iepriekšējās manipulācijas ar EKA," sacīja VID sabiedrisko attiecību speciāliste, piebilstot, ka VID uzņēmumu kontrolē arī attālināti un vērtē tā iesniegtos pārskatus.

Tāpat Augstkalne-Jaunbērziņa atzīmēja, ka izkrāpto naudas summu atmaksa Valsts kasē ir viens no primārajiem uzdevumiem. "Pēc visu kriminālprocesuālo darbību veikšanas kriminālprocess tiks virzīts prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, lai vainīgās personas sauktu pie likumā paredzētās kriminālatbildības, un tiks lūgts atlīdzināt valstij nodarītos zaudējumus. Tiesa, jāatzīst, ka tik vērienīga izmeklēšana varētu noslēgties ne ātrāk kā pēc diviem gadiem. Tostarp ne mazāk nozīmīgs ir preventīvais darbs, kā piemēram, stingrāki kases aparātu lietošanas noteikumi, pret kuru ieviešanu, aizbildinoties ar dažādiem iemesliem, iebilst tirdzniecības un pakalpojumu nozares pārstāvji," sacīja Augstkalne-Jaunbērziņa.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka nodokļu dienesta mērķis nav par katru cenu slēgt strādājošu uzņēmumu. "VID mērķis ir panākt, lai uzņēmums strādātu un ievērotu likumā noteikto – maksātu nodokļus un cienītu savus darbiniekus, maksājot tiem oficiālas nevis aplokšņu algas, tādējādi nodrošinot iespēju saņemt valstī noteiktās sociālās garantijas – slimības pabalstus, māmiņu algas utml.," skaidroja Augstkalne-Jaunbērziņa.

Jau vēstīts, ka vairākos restorānos "Gan Bei ", kas izvietoti tirdzniecības centros Rīgā, pērn 10.decembrī veiktas kratīšanas. VID Finanšu policija skaidroja, ka krāpšanās ar nodokļiem ēdināšanas iestādēs notikusi, izmantojot kases aparātus. Uzņēmums, kurš apkalpoja kases aparātus, restorānu pārstāvjiem piegādāja zibatmiņas, kurās atradās speciāla programmatūra ar kuru palīdzību varēja mainīt kases apgrozījumu - proti - cilvēkiem tika izsniegts čeks, taču pievienotās vērtības nodoklis netika samaksāts.

Restorānu "Gan Bei" īpašniece ir kompānija "Lage Ko", kurai tostarp pieder arī restorāni "Thali", "Grill bārs", "Neo" u.c.. "Lage Ko" vienādās daļās pieder Oļegam Arupam, Irēnai Līcei un Natālijai Pavlovai. Līdzīgs īpašnieku sastāvs kā "Lage Ko" ir arī kompānijai "Lage Ltd", kurai pieder restorāns "Galleria D’arte" - šajā kompānijā īpašnieki bez Arupa, Līces un Pavlovas, kuriem katram pieder pa 30% kapitāldaļu, ir arī Gaļina Karmača (5%) un Indijas pilsonis Dīps Rams Verma (Deep Ram Verma), liecina "Lursoft" informācija. Abām kompānijām ir viena juridiskā adrese.

BNS / Foto:  Evija Trifanova, LETA