foto: Ieva Lūka/LETA
Kurināmā cenas kritušās, tarifi - nesteidzas! Kāpēc tā?
Bizness un ekonomika
2024. gada 20. marts, 04:37

Kurināmā cenas kritušās, tarifi - nesteidzas! Kāpēc tā?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Lai gan, pateicoties kurināmā cenu izmaiņām, siltumenerģijas tarifi pašlaik lielākoties samazinās, eksperti prognozē, ka tuvākajā laikā tie neatgriezīsies 2021. gada līmenī.

Ja paskatāmies uz pašreizējo apkures sezonu, tad siltumenerģijas tarifi kopumā ir samazinājušies un kļuvuši viendabīgāki, ziņo "Dienas Bizness".

Saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) datiem tarifi ir stabilizējušies daudz augstākā līmenī nekā pirms trim gadiem, bet ievērojami zemāki (pat divreiz un vairāk) nekā pirms gada. Salīdzinājumam, piemēram, ja 2023. gada janvārī vidējais siltumenerģijas cenu līmenis bija ap 130,00 eiro par megavatstundu (EUR/MWh), tad 2024. gada janvārī - ap 90,00 eiro/MWh.

Lai gan kurināmā izmaksas piedzīvojušas būtisku kritumu, vispārējais cenu pieaugums veicinājis kāpumu citās kategorijās, kas attiecīgi atstāj ietekmi arī uz komersantu kopējām izmaksām un tarifiem, norāda Aivis Reinholds, SPRK Enerģētikas departamenta direktora vietnieks.

SPRK regulētie tirgotāji lielākoties koksnes šķeldu izmanto kā kurināmo, otrs izplatītākais kurināmā veids ir dabasgāze. Dabasgāzes izmantošana kā kurināmais ievērojami samazinājusies kopš 2022. gada.

Tēmas