foto: Evija Trifanova/LETA
Valsts līdzfinansēs mājsaimniecību elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtu iegādi
Saules paneļi uz daudzstāvu dzīvojamās ēkas balkona Skultes ciemā.
Bizness un ekonomika
2024. gada 23. februāris, 10:56

Valsts līdzfinansēs mājsaimniecību elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtu iegādi

Jauns.lv

Mājsaimniecības, kuras plāno uzstādīt saules paneļus, varēs saņemt atbalstu, lai iegādātos elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtu, vēsta Klimata un enerģētikas ministrija (KEM).

Programmas nosacījumi paredz, ka elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtas ietilpībai jābūt vismaz 5 kW lielai.

Šāda iekārtas ietilpība izvēlēta, ņemot vērā atbalsta programmas ietvaros  atbalstīto iekārtu vidējo uzstādīto jaudu (8-9kW) mājsaimniecību vidū. Programmas nosacījumi paredz, ka maksimālais atbalsta apmērs elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtai varēs būt 2 500 eiro.   

No 2022. gada marta līdz 2024. gada janvāra vidum atbalsta programmas ietvaros uzstādītas kopumā 9743 atjaunīgo energoresursu iekārtas ar kopējo summu 34 356 591,76 eiro. Līdz ar šīs programmas grozījumiem un iedzīvotāju interesi, programmas ietvaros pieejamo finansējumu plānots palielināt vēl par 5 milj. eiro.  

Līdz ar jaunās neto norēķinu sistēmas izveidi, kas stājas spēkā ar š.g. 1.maiju (skatīt plašāk šeit), saules paneļu un vēja elektrostaciju uzstādītajai jaudai nebūs ierobežojumu. Līdzšinēji atbalstu varēja saņemt saules paneļu un vēja ģeneratoru iegādei, kuru jauda bija līdz 11,1 kW. Līdz ar grozījumiem atbalsta programmas nosacījumos šāds ierobežojums nebūs.  

Atbalsta programma “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana mājsaimniecībās – atbalsts atjaunojamo energoresursu izmantošanai” iedzīvotājiem pieejama jau kopš 2022. gada pavasara.