Dienvidkorejas pētnieki izstrādājuši rīsus uz liellopu gaļas bāzes
foto: YONSEI UNIVERSITY
Auto un tehnoloģijas

Dienvidkorejas pētnieki izstrādājuši rīsus uz liellopu gaļas bāzes

Jauns.lv

Dienvidkorejas pētnieku komanda izgudrojusi hibrīdrīsus, ko audzē laboratorijā no govs muskuļu un tauku šūnām.

Pētnieki apgalvo, ka jaunie rīsi rozā krāsā varētu piedāvāt lētāku, videi draudzīgāku proteīna avotu ar daudz mazāku oglekļa izmešu ietekmi uz vidi.

Kā šo produktu ražo?

Vispirms rīsus pārklāj ar zivju želatīnu, lai palīdzētu  gaļas šūnām fiksēties, pēc tam rīsu graudos ievieto govs muskuļu un cilmes šūnas, kuras tur atstāj kultivēties.

Pētījumā konstatēts, ka liellopu gaļas rīsi ir stingrāki, nekā parastie rīsi un tajos ir daudz vairāk olbaltumvielu un tauku.

Pētījumā skaidrots, ka jaunais produkts var palīdzēt cilvēcei pārvarēt pārtikas krīzi”, atgādinot, ka jauni risinājumi ir svarīgi, lai pārvarētu “pieaugošās veselības problēmas, infekcijas slimību riskus, klimatu pārmaiņas, kā arī resursu trūkumu.”

Lauksaimniecības un pārtikas klimata speciālists un Austrumanglijas universitātes profesors Nīls Vords, kurš neiesaistījās pētījumā, teica, ka pētījuma dati izskatās “Ļoti pozitīvi” un tie varētu palīdzēt nākotnē izstrādāt veselīgāku un klimatam draudzīgāka uztura altenratīvu.

Kritiskais pārbaudījums esot sabiedrības gatavība lietot uzturā šāda veida laboratorijā izstrādātus pārtikas produktus, sprieda zinātnieks.

Liellopu gaļas rīsi vēl nebūs pieejami restorānos, taču pētnieku komanda plāno turpināt attīstīt šo procesu, lai šūnas rīsu graudos varētul abāk augt un ražot augstāku uzturvērtību. Viņi cer, ka tas uzlabos rīsu garšu un tekstūru.