foto: Publicitātes foto
Noderīgi padomi, kā droši braukt ziemas apstākļos
Auto un tehnoloģijas
2024. gada 16. februāris, 06:00

Noderīgi padomi, kā droši braukt ziemas apstākļos

Sadarbības projekts

Ziema pavisam noteikti autovadītājiem ir izaicinošākais gadalaiks - temperatūras stabiņš regulāri noslīd zem nulles, ceļa segums tiek klāts ar sniegu un ledu, tādējādi ievērojami apgrūtinot braukšanas apstākļus. Dodoties ikdienas gaitās, protams, neviens neplāno un nedomā par to, ka uz ceļa var atgadīties kāds negadījums, taču laikapstākļu un autovadītāju prasmju dēļ ziemā ceļu satiksmes negadījumi notiek regulāri.

Lai arī ziema jau teju pusē, nekad nav lieki atkārtot, kā ziemas apstākļos braukt droši - šajā rakstā dalāmies ar padomiem, kas noderēs ikvienam autovadītājam.

Auto sagatavošana ziemai

Drošība uz ceļa lielā mērā atkarīga arī no auto tehniskā stāvokļa, tādēļ auto vajadzētu sagatavot ziemas apstākļiem. Lūk, daži no darbiem, kas būtu jāpaveic vēl pirms ziemas sezonas:

Piemērota degviela un logu tīrīšanas šķidrums

Vajadzētu izvēlēties ziemas apstākļiem piemērotu degvielu un logu tīrīšanas šķidrumu, kas sasalst zemākā temperatūrā nekā tā degviela un logu tīrīšanas šķidrums, kuru pērkam vasarā. Padoms par degvielu īpaši attiecas uz auto ar dīzeļmotoriem.

Kontaktu tīrīšana

Vajadzētu iztīrīt visus automašīnas kontaktus un klemmes, jo tajos ar laiku uzkrājas netīrumi, līdz ar to tiek traucēta strāvas padeve un ziemā var būt apgrūtināta automašīnas iedarbināšana.

Vējstikla slotiņu maiņa

Ieteicams nomainīt vējstikla slotiņas, jo ziemā vējstikls sniega un ledus dēļ ir daudz netīrāks un redzamība ir ļoti apgrūtināta, līdz ar to slotiņām ir lielāka noslodze un tās nolietojas ātrāk.

Akumulatora uzlādēšana

Vajadzētu uzlādēt un, ja nepieciešams, nomainīt akumulatoru, jo ziemā tas var izlādēties ātrāk. Ja ar auto braucat reti, to vajadzētu ik pa laikam iedarbināt un uzsildīt.

Riepu pārbaude un maiņa

Ieteicams jau laicīgi uzlikt ziemas riepas, negaidot pirmo ledu un mīnusus, kā to dara liela daļa auto īpašnieku. Ja riepām nav pietiekams protektora dziļums, tās obligāti jānomaina (minimālais ziemas riepu protektora dziļums no 1. decembra līdz 1. martam - 4mm).

Apsildes sistēmas pārbaude

Vajadzētu pārbaudīt, vai darbojas automašīnas apsildes sistēma, pretējā gadījumā var būt ne tikai apgrūtināta redzamība (aizsvīdušu un arī aizsalušu logu dēļ), bet arī autovadītājs un pasažieri nejutīsies ērti, jo automašīnā būs auksti.

Apgaismes ierīču pārbaude

Nepieciešams pārbaudīt, vai visas automašīnas apgaismes ierīces darbojas, un tās noregulētas tā, lai nežilbinātu citus ceļu satiksmes dalībniekus.

Durvju slēdzeņu sagatavošana

Vēlams apstrādāt durvju slēdzenes ar īpašiem līdzekļiem, kas izvadīs mitrumu un mazinās sasalšanas risku. Īpaši tas attiecas uz automašīnām, kurām ar slēdzeni aprīkots arī degvielas vāciņš.

Atcerieties - auto ir svarīgi pārbaudīt regulāri, jo tikai tā iespējams laicīgi diagnosticēt problēmas un novērst tās vēl pirms radušies draudi drošībai un/vai problēmu novēršanai nepieciešams pamatīgs finansiāls ieguldījums. Ja pats auto pasaulē neorientējaties, nogādājiet to servisā, kur to pārbaudīs un ziemas sezonai sagatavos speciālists.

Braukšanas stila izvēle ziemas apstākļos

Droša braukšana ziemas apstākļos nozīmē braukšanas stila maiņu - tam jābūt pārdomātam un vienmērīgam.

Lūk, pāris praktiski padomi, kā braukt droši ziemas apstākļos:

  • Pēc iespējas izvairieties no straujiem manevriem, kas var novest pie kontroles zuduma.
  • Jāatceras, ka ziemā bremzēšanas ceļš ir daudz garāks nekā vasarā, tādēļ jāievēro lielāka distance no citiem ceļu satiksmes dalībniekiem un jābremzē ļoti laicīgi. Tas vajadzības gadījumā dos vairāk laika pieņemt lēmumu un rīkoties, lai apturētu automašīnu.
  • Braukšanu uzsāciet vienmērīgi un tiklīdz tas ir iespējams, pārslēdzieties uz augstāku pārnesumu.
  • Samaziniet braukšanas ātrumu, jo, braucot ar mazāku ātrumu, ir lielāka iespēja saglabāt kontroli pār automašīnu arī tad, ja tā sāk slīdēt.
  • Ja tomēr automašīna uz ceļa sāk slīdēt, saglabājiet mieru, turiet abas rokas uz stūres un nekādā gadījumā strauji nebremzējiet! Ja automašīna aprīkota ar bremžu pretbloķēšanas sistēmu (ABS), sistēma automātiski modulēs bremzes autovadītāja vietā. Tad, ja braucat ar priekšpiedziņas automašīnu, stūre ir jāpagriež slīdēšanas virzienā un nedaudz jāpiespiež gāzes pedālis, savukārt tad, ja braucat ar aizmugures piedziņas automašīnu, stūre arī ir jāpagriež slīdēšanas virzienā, taču gāzes pedālis jāatlaiž.

Ceļa stāvokļa novērtējums un maršruta plānošana

Ziemā īpaši svarīgi novērtēt ceļa stāvokli un laikapstākļus - tas palīdzēs saprast, kā rīkoties pie stūres. Apskatiet gan laika prognozi, gan ziņu portālus un reālo situāciju uz ceļa. Drošību var ietekmēt sniegputenis, slapjš sniegs,  spēcīgs lietus, apledojums, ļoti zema temperatūra u.tml. Droša braukšana un pareiza ceļu stāvokļa novērtēšana ir ļoti svarīga Jūsu, Jūsu pasažieru, kā arī citu ceļu satiksmes dalībnieku drošībai.

Ja ceļš ir kritiskā stāvoklī un laikapstākļi ir slikti, apsveriet, varbūt iespējams braucienu atcelt vai braukt pa citu maršrutu. Ja braucienu tomēr nevar atcelt, esiet ļoti uzmanīgs un informējiet sev tuvos cilvēkus par savu maršrutu un plānoto ierašanās laiku. Dodoties ceļā ziemā, braucienam vienmēr vajadzētu ieplānot vairāk laika.

Atcerieties - sēdieties pie stūres tikai tad, ja jūtaties pilnībā drošs un pārliecināts par savām transportlīdzekļa vadīšanas spējām. Ja pats pie automašīnas stūres nejūtaties droši, ņemiet vērā, ka pastāv dažādas alternatīvas, kā piemēram sabiedriskais transports.

Citi noderīgi padomi drošai braukšanai ziemā

Glabājiet auto dažādus noderīgus rīkus!

Ziemā automašīnas bagāžas nodalījumā vajadzētu glabāt dažādus noderīgus rīkus: avārijas trijstūri, starta vadus, lukturīti, cimdus, pledu, lāpstu, kā arī vilkšanas piederumus. Tie var palīdzēt gadījumā, ja automašīnai kaut kas atgadīsies un paliksiet uz ceļa.

Kārtīgi notīriet auto!

Daļa autovadītāju pirms braukšanas nenotīra auto jumtu, bet tā noteikti nevajadzētu rīkoties, jo par nenotīrītu auto jumtu var pienākties sods, turklāt tas var izrādīties bīstami gan pašam neapzinīgajam autovadītājam, gan citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, sniegam noslīdot no automašīnas jumta un uzkrītot uz aizmugurē braucošā transportlīdzekļa stikla. Tā vietā vienmēr kārtīgi notīriet auto - gan logus un spoguļus, gan virsbūvi!

Atsvaidziniet savas zināšanas un prasmes!

Ja braukšanas pieredze ziemā ir neliela un/vai šaubāties par savām autovadītāja prasmēm, apdomājiet tādu iespēju kā ziemas braukšanas kursi vai drošas braukšanas skolas apmācības. Tas var palīdzēt pilnveidot Jūsu braukšanas iemaņas un sniegt drošības sajūtu arī apgrūtinātos braukšanas apstākļos.

Drošība uz ceļa vienmēr ir prioritāte, turklāt ikviens autovadītājs ir atbildīgs ne tikai par sevi, bet arī par citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Jo drošāk jūtas un rīkojas katrs autovadītājs atsevišķi, jo drošāka ceļu satiksme kopumā, tādēļ ikvienam autovadītājam vajadzētu sagatavot savu auto, izvēlēties atbilstošu braukšanas stilu, novērtēt ceļa stāvokli un laikapstākļus, kā arī izplānot drošu maršrutu. Braukšana ziemā prasa īpašas zināšanas un prasmes - ceram, ka mūsu padomi palīdzēs Jums ziemas laikā uz ceļa justies droši!

Neatkarīgi no gadalaika, ikvienam auto, kurš piedalās ceļu satiksmē, ir obligāti jābūt derīgai OCTA apdrošināšanas polisei. Vairāk par to, kas ir OCTA, lasiet šeit. Soļi, kā pirkt OCTA polisi, ir pavisam vienkārši - ieskatieties Manapolise.lv, kur pieejams gan OCTA kalkulators, gan KASKO kalkulators, un, ievadot datus par savu auto, izvēlieties savam auto labāko apdrošināšanu. Vēlam drošu ceļu!