foto: Shutterstock
"Eurostat": Latvijā mazumtirdzniecības kritums oktobrī bijis lielāks nekā vidēji ES un eirozonā
Bizness un ekonomika
2023. gada 6. decembris, 14:09

"Eurostat": Latvijā mazumtirdzniecības kritums oktobrī bijis lielāks nekā vidēji ES un eirozonā

Jauns.lv/LETA

Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā oktobrī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pirms gada, samazinājies par 2,8%, kas ir straujāks kritums nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" trešdien publiskotie dati par 24 bloka dalībvalstīm.

Mazumtirdzniecības apmērs oktobrī salīdzinājumā ar 2022.gada desmito mēnesi samazinājies 14 ES valstīs, par kurām pieejami dati, bet straujākais samazinājums fiksēts Slovēnijā (-15,6%), Ungārijā (-6,5%) un Igaunijā (-5,5%). Lietuvā mazumtirdzniecības apgrozījums oktobrī bijis par 0,6% mazāks nekā pirms gada.

Savukārt straujākais mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums bijis Spānijā (+5,9%), Dānijā (+4,2%), kā arī Bulgārijā un Luksemburgā (abās valstīs +3,1%).

ES valstīs, par kurām pieejami dati, mazumtirdzniecības apgrozījums oktobrī gada salīdzinājumā sarucis kopumā par 0,9%, bet eirozonas valstīs – par 1,2%.

Tikmēr salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi mazumtirdzniecības apmērs oktobrī ES palielinājies par 0,3%, bet eirozonā – par 0,1%.

Lielākais kāpums mēneša izteiksmē bijis Horvātijā (+3,1%), Nīderlandē (+2,4%) un Slovākijā (+1,9%), bet straujākais samazinājums fiksēts Francijā (-1%), Beļģijā un Austrijā (abās valstīs -0,8%), kā arī Spānijā un Portugālē (abās valstīs -0,4%). Latvijā mazumtirdzniecības apgrozījums šajā periodā palielinājies par 0,8%, Lietuvā – par 0,3%, bet Igaunijā sarucis par 0,1%.

Dati nav pieejami par Čehiju, Grieķiju un Itāliju.