Liepājā zviedri ražos medicīniskos matračus
Pēc medicīniskajiem matračiem ir liels pieprasījums. Foto: Care of Sweden
Bizness un ekonomika
2023. gada 4. novembris, 08:41

Liepājā zviedri ražos medicīniskos matračus

Kas Jauns Avīze

Liepājā uzcelta jauna rūpnīcas ēka, kurā, ieguldot aptuveni trīs miljonus eiro, Zviedrijas uzņēmums Care of Sweden ražos medicīniskos matračus.

Drīz tiks novietotas nepieciešamās iekārtas un sāksies ražošana, gadā sākotnēji izgatavojot 15 000 līdz 16 000 medicīnisko matraču, pēc kuriem liels pieprasījums ir gan Zviedrijā, gan Austrālijā. Uzņēmuma izsludinātajām 12 vakancēm pieteikušies jau vairāk nekā 100 cilvēku, vēsta Latvijas Televīzija.

Care of Sweden pārstāvis Pjērs Andersons skaidro, ka Latvija izvēlēta zemo izmaksu dēļ, bet ne tikai: “Atalgojums šeit ražošanā nodarbinātajiem cilvēkiem ir aptuveni par pusi mazāks nekā Zviedrijā. Protams, zemākas izmaksas ir iemesls, kāpēc izvēlējāmies Latviju, es to neslēpju, bet ne tikai tāpēc. Latvija nav lētākā valsts. Ja skatītos tikai izmaksas, mēs izvēlētos citu valsti, taču mums nepieciešami prasmīgi darbinieki, kas mums palīdzēs augt, attīstīt biznesu, un te tādi ir.”

Tieši darbinieku trūkums Zviedrijā un augošais pieprasījums licis izlemt par jaunu ražotni citā valstī. Liepājas pluss ir arī osta, speciālās ekonomiskās zonas nodokļu politika, iespēja izveidot ekonomiski izdevīgas izejvielu piegādes ķēdes.

Šogad Latvijā reģistrēts 41 ārvalstu investīciju projekts, jau vairākus gadus visvairāk ieguldījumu ir no Skandināvijas un Vācijas. Šogad ārzemju uzņēmumi Latvijā ieguldījuši 497 miljonus eiro un radījuši 2420 darba vietu.