foto: Russell Hart / Alamy/ Vida Press
ASV valdība iesūdz interneta tirdzniecības milzi "Amazon"
"Amazon" uzņēmums.
Bizness un ekonomika
2023. gada 27. septembris, 12:59

ASV valdība iesūdz interneta tirdzniecības milzi "Amazon"

Jauns.lv

ASV regulatori un 17 štati iesūdz tiesā uzņēmumu "Amazon" saistībā ar apsūdzībām, ka tas ļaunprātīgi izmantojis savu tirgus pozīciju, lai paaugstinātu cenas, pārmaksātu pārdevējiem un apslāpētu konkurenci.

"Amazon noliedz jebkādus pārkāpumus."

Prasība, kas otrdien iesniegta "Amazon" federālajā tiesā Vašingtonas štatā, ir rezultāts gadiem ilgai uzņēmuma uzņēmējdarbības izmeklēšanai, un tā ir viena no nozīmīgākajām juridiskajām problēmām uzņēmuma gandrīz 30 gadu ilgajā vēsturē.

Federālā tirdzniecības komisija (FTC) un valstis, kas ir pievienojušās tiesvedībai, apgalvo, ka "Amazon" pārkāpj federālos un štatu pretmonopola likumus. 

Tās lūdz tiesu izdot pastāvīgu rīkojumu, kas, pēc to teiktā, aizliegs mazumtirgotājam veikt pretlikumīgas darbības un atslābināt tā "monopola kontroli, lai atjaunotu konkurenci".

Uzņēmums tiek apsūdzēts pret konkurenci vērstās darbībās, veicot pasākumus, kas attur pārdevējus no zemāku cenu piedāvāšanas produktiem vietnēs, kas nav "Amazon" vietnes, un šis arguments atspoguļo apgalvojumus, kas tika izvirzīti atsevišķā Kalifornijas štata pagājušajā gadā iesniegtajā prasībā.

Prasībā apgalvots, ka "Amazon" apzog citās vietnēs piedāvātos piedāvājumus par zemākām cenām. Tajā pašā laikā tā arī iekasē no pārdevējiem augstas nodevas, liekot tirgotājiem paaugstināt cenas platformā, kā arī citās e-komercijas vietnēs, lai saglabātu savu produktu konkurētspēju "Amazon".

"Sūdzībā ir sīki izklāstīti apgalvojumi par to, kā "Amazon" izmanto savu monopolstāvokli, lai bagātinātu sevi, vienlaikus paaugstinot cenas un pasliktinot pakalpojumu kvalitāti desmitiem miljonu amerikāņu ģimeņu, kas iepērkas "Amazon" platformā, un simtiem tūkstošu uzņēmumu, kas paļaujas uz "Amazon", lai tos sasniegtu," paziņojumā teica FTC priekšsēdētāja Lina Khan.

Tēmas