foto: Shutterstock
Četri praktiski padomi, kā uzturēt veselīgu darba vidi
Bizness un ekonomika
2023. gada 11. septembris, 05:00

Četri praktiski padomi, kā uzturēt veselīgu darba vidi

Reklāmas projekts

Veidojot ikdienas darba vidi, kur katrs darbinieks jūtas novērtēts un atzīts, "Maxima Latvija" nemainīgi izvirza darbinieku labklājību kā vienu no galvenajām uzņēmuma prioritātēm. Taču, rūpējoties par kopējo darba vidi, uzņēmumam jārūpējas par atbilstošu iekšējo kultūru, kas tieši ietekmē gan efektivitāti, gan emocionālo labsajūtu. “Maxima Latvija” personāla direktore Inga Šeninga norāda: “Darba kultūra ne vien raksturo uzņēmumu, bet arī ietekmē mūsu attieksmi pret to. Tomēr galvenais ir ne tikai teorētisks redzējums par to kādam ir jābūt emocionālajam klimatam uzņēmumā, bet gan tā praktiskā īstenošana ikdienā. Kad darbinieks jūtas labi, pozitīva enerģija komandā un labs sniegums nāk pašsaprotami.”

“Maxima Latvija” ir apkopojusi dažus no instrumentiem, kas var noderēt uzņēmuma iekšējās kultūras veicināšanā, kā arī darbinieku emocionālā klimata uzlabošanā.

Iekšējās komunikācijas apmaiņa un kanālu izvēle

Ikdienas komunikācijai ar darbiniekiem ir īpaši liela nozīme. Ir būtiski rūpēties, lai ikviens uzņēmumā saņem aktuālo informāciju, kā arī spēj ar to dalīties. Dažādojot informācijas kanālus, tas palielina iespējas nodot vajadzīgo vēstījumu visiem darbiniekiem. “Maxima Latvija” informācijas apmaiņai izmanto intranetu, dažādus digitālos rīkus, iekšējo žurnālu, kā arī dažādus vizuālos materiālus, kas ir pieejami gan biroja, gan veikalu un loģistikas kolēģiem.

Līdzvērtīga iesaiste un līdzdalība 

Darbinieku iesaiste uzņēmuma ikdienas notikumos un aktivitātēs palielina piederības sajūtu, līdz ar to, paaugstina lojalitāti uzņēmumam. Ikviena viedoklis ir svarīgs, kas palīdz veidot kopēju redzējumu, kā arīuzlabot darba procesus. “Maxima Latvija” kolēģi ik dienas svin mazās uzvaras, nebaidās viens otram teikt “Paldies!”, kā arī nodrošina līdzvērtīgas iespējas ikvienam kolēģim gan izteikt viedokli, gan piedalīties kopīgu rezultātu sasniegšanā.

Vadītājs, kas spēj iedvesmot un motivēt - līderis

Viens no būtiskākajiem iedvesmas avotiem darbiniekam ir tieši vadītājs. Vadītājam ar savu enerģiju, skaidru redzējumu un spēju motivēt jāspēj ikdienas darbu padarītpar aizraujošu piedzīvojumu, saskatot un izceļot katra kolēģa stiprās puses, tādejādi veicinot arī to profesionālo attīstību. “Maxima Latvija” var lepoties ar harizmātiskiem vadītājiem, kuri ne tikai ar savām profesionālajām kompetencēm, bet arī empātiju, spēj saprast savas komandas vajadzības un izjust tos, kuri veido uzņēmuma būtisko spēku - darbiniekus.

Atgriezeniskā saite un darbinieku emocijas

Lai darbinieks justos novērtēts un gandarīts par paveiktodarbu, atgriezeniskajai saitei ikdienā ir īpaša nozīme. Neaizmirstam pateikt “Paldies!” vai “Labs darbs!” arī ikdienas situācijās. Taču darbinieku novērtēšana ietver vairāk nekā tikai uzslavas vārdus. Būtībā tas nozīmē arī dzirdēt un saprast savu darbinieku emocijas, tādēļ ir svarīgi ikdienas darba ritējumā neaizmirst painteresēties par darbinieka emocionālo labsajūtu. Tas palīdzēs uzturētne tikai veselīgu darba vidi, bet arī stiprinās savstarpējās attiecības, veidojot ciešāku saikni starp darbiniekiem. “Maxima Latvija” komanda regulāri novērtē sajūtu līmeni savā starpā gan sapulču laikā, gan uzsākot risināt kādu jautājumu. Šādi procesi veicina abpusēju uzticēšanos un pārliecību, veidojot saliedētu komandas garu un sekmējot uzņēmuma kopējos sasniegumus.