Cenu pētījums: kur pārtika ir lētāka - Latvijā, Igaunijā vai Lietuvā?
foto: LETA
Tā ir ikdienas situācija, kad cilvēki no Latvijas dodas iegādāties pārtikas krājumus uz Lietuvu, savukārt lietuvieši brauc uz Latviju./Ilustratīvs attēls.
Bizness un ekonomika
2023. gada 14. jūlijā, 11:43

Cenu pētījums: kur pārtika ir lētāka - Latvijā, Igaunijā vai Lietuvā?

Jauns.lv

Dārdzība, augstās pārtikas un dažādu produktu cenas pēdējā gada laikā pieminētas ne vienu reizi vien. Cilvēki sociālajos medijos joprojām dalās arī ar novērojumiem par to, cik kas maksā kaimiņos – Lietuvā un Igaunijā.

Latvijas Radio pētījumā nolemts iepirkties pēc iespējas lielāka tirdzniecības tīkla veikalā un pirkt sākumcenā lētākās kūtī dētās olas, 82% saldkrējuma sviestu, litru piena ar 2,5% tauku saturu, 300 gramus baltmaizes un vietējos garos gurķus, raksta portāls "Lsm.lv".

Tā ir ikdienas situācija, kad cilvēki no Latvijas dodas iegādāties pārtikas krājumus uz Lietuvu, savukārt lietuvieši brauc uz Latviju.

Šoreiz, pērkot pašus lētākos produktus konkrētā brīdī, ņemot vērā arī atlaides, pirkums Lietuvā izrādījās par 0,55 eiro izdevīgāks.

Latvijā pirktie produkti:

  • olas, A kategorija, dētas kūtī – 2,99 eiro,
  • saldkrējuma sviests 82% – 1,69 eiro,
  • piens 2,5 % (1l) – 1,09 eiro,
  • baltmaize (300g) – 0,61 eiro,
  • gurķi garie (242 g) – 0,36 eiro.

Kopā: 6,74 eiro

Lietuvā pirktie produkti:

  • olas, A kategorija, dētas kūtī (10) – 2,65 eiro,
  • saldkrējuma sviests 82% (185g) – 1,45 eiro,
  • piens 2,5% (1l) – 1,39 eiro,
  • baltmaize (300g) – 0,35 eiro,
  • gurķi garie (242g) – 0,35 eiro/nopērku dārgāko (220g) – 0,89 eiro gabalā.

Kopā: 6,19 eiro/ar dārgāko gurķi 6,73 eiro.

STARPĪBA: 0,55 eiro 

Arī Igaunijā pirkums lētāks

Produkti Latvijā pirkti lielākajā pārtikas veikalā Valkā, bet, lai noskaidrotu, cik šie paši produkti izmaksā Igaunijā, Latvijas Radio devās aptuveni trīs kilometrus tālāk – uz Igaunijas pilsētu Valgu. Kopējā pirkuma summa Igaunijas čekā, ja skaita gurķu kilograma cenu, ir par 36 centiem zemāka.

Gan Igaunijā, gan Latvijā dažas preces bija ar atlaidi – ja visu pārdotu bez dzeltenās cenu zīmes, produkti Latvijā būtu vēl par 16 centiem dārgāki.

Skaidrībai sākumcenas:

  • olas (10 gab) Latvijā – 2,99 eiro, Igaunijā – 1,69 eiro,
  • sviests (82%, 180 g) Latvijā – 2,59 eiro, Igaunijā – 1,69 eiro,
  • piens (2,5%, 1l) Latvijā – 1,49 eiro, Igaunijā – 1,19 eiro,
  • baltmaize (300 g) Latvijā – 61 cents, Igaunijā – 59 centi,
  • kilograms gurķu Latvijā – 1,49 eiro, Igaunijā – 3,29 eiro.

Galu galā visizdevīgāk iepirkties sanāca Lietuvā. Līdzīgi secinājumi ir arī Agroresursu un ekonomikas institūtā. Tur salīdzinoši nesen, jūnijā, cenu salīdzinājumu veica Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.

"Nav tā, ka mums viss ir dārgāks. Tas arī ir nepareizi. Vienkārši lielāks skaits lētāku produktu ir Lietuvā. Tā es to gribētu teikt," skaidroja eksperte.

Kādēļ starp Latviju un kaimiņvalstīm Baltijā ir kādas atšķirības, ir vairāki skaidrojumu, uzskata pētniece: "Mūsu problēma ir tāda, ka esam diezgan polāra sabiedrība – viena daļa ir salīdzinoši pārtikusi un ļoti liela ir pieticīga, bet, ja tu esi ražotājs un tirgotājs, tu mēģini abus apkalpot, un tas, kurš var pirkt dārgi, – kāpēc priekš viņa neturēt produktus par tādu cenu, par kādu viņš ir gatavs nopirkt? Otrs – nav mums pietiekoši lielas konkurences lielajos tirdzniecības tīklos."

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijā prognozēja, ka tuvāko mēnešu laikā ne tikai Baltijā bet arī Eiropā varētu sagaidīt tās produkcijas izpārdošanu, kas saražota laikā, kad cenas izejvielām un energoresursiem bija sevišķi augstas, un tas var veicināt cenu kritumu.

Arī Agroresursu un ekonomikas institūta pētniece Gulbe izteicās, ka visi priekšnosacījumi norāda uz to, ka cenām būtu jāiet vēl uz leju.

Rīgas Centrāltirgū pieejamas Latvijas mežos atrastas gailenes un meža zemenes. Gaileņu cena – 20 eiro kilogramā, bet plastmasas trauciņš ar meža zemenēm – 5 līdz 6 eiro.

Gaileņu un meža zemeņu cenas Centrāltirgū. 2023

Rīgas Centrāltirgū pieejamas Latvijas mežos atrastas gailenes un meža zemenes. Gaileņu cena – 20 eiro kilogramā, bet plastmasas trauciņš ar ...