foto: LETA
Cūkgaļas cenas sasniegušas sen nebijušu līmeni; cūkaudzētāji priecājas par sadārdzinājumu
Bizness un ekonomika
2023. gada 7. jūnijs, 06:49

Cūkgaļas cenas sasniegušas sen nebijušu līmeni; cūkaudzētāji priecājas par sadārdzinājumu

Jauns.lv

Latvijā cūkgaļas cena šogad martā bijusi vidēji par 39% augstāka nekā pirms gada. Latvijas Cūku audzētāju asociācijas valdes locekle Dzintra Lejniece intervijā portālam Jauns.lv skaidroja, ka līdz ar pieaugušo gaļas cenu cūkaudzētāji beidzot var sākt atdot iekrājušos parādus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Tendences ir grūti prognozēt ilgtermiņā, bet šobrīd, skatoties īsākā laika griezumā, ir [cūkgaļas] cenu kāpums. 

Tas mūs priecē, jo beidzot varam sākt atdot savus iekrājušos parādus, kas izveidojušies 2 gadu garumā, kad [cūkgaļas] cenas bija zem pašizmaksas un tiešām bija cīņa par izdzīvošanu katram uzņēmumam un nozarei kopumā. Jā, šobrīd ir pozitīvas tendences. 

Vēl nevar teikt, ka krītas pašizmaksa 

Neapšaubāmi vienmēr ir jautājums, vai krīt pašizmaksa? Pagaidām vēl nevaram teikt, ka krīt pašizmaksa, jo tos graudus, kam šobrīd ir samazinājusies cena, mēs nelietojam tāpēc, ka cūkaudzētāji graudu cenas fiksēja rudenī un ziemā. 

Diemžēl tad cena bija pilnīgi cita. Lielākai daļai [cūkaudzētāju] ir iepirkti graudi, kas maksāja aptuveni 300 eiro par tonnu. Dažiem pat ir par augstāku cenu. 

Joprojām duāla sajūta 

Tādējādi vēl joprojām ir duāla sajūta. Jā, paldies, Dievam, cenas kāpj un mēs varam nosegt visus savus iekrājušos parādus un strādāt bez zaudējumiem. Tendences ir labas: cenas kāpj. 

Izskatās, ka arī Eiropas kopējā tirgū ir nozares samazināšanās tendence saistībā ar jaunajām iniciatīvām labturībā un pārējām likumdošanām, kas saistītas ar zaļā kursa iniciatīvām. 

Ļoti daudz gados vecāku cūkaudzētāju Eiropā izvēlas beigt ražošanu un iziet no nozares. Līdz ar to ir laba tendence, ka mazliet pietrūkst [gaļas].” Mūsu cūkaudzētājiem patlaban tas ir labi, jo parādās lielāka perspektīva. 

Veiksmīgais Spānijas piemērs 

Vienlaikus jāatceras, ka cūkkopība ir nozare, kur situācija var mainīties ļoti ātri. “Tikko bijām Spānijā uz lielo Eiropas cūkaudzētāju kongresu, kur Spānijas pārstāvji ļoti uzskatāmi parādīja, kā viņi no 87% pašnodrošinājuma 1980.gados nonākuši līdz vairāk nekā 200% ražošanai šobrīd. 

Tas nozīmē, ka viņi paši sevi 100% nodrošina [ar cūkgaļu], kā arī saražo vairāk nekā 100% virs sev nepieciešamā.” Pārējo saražoto cūkgaļu spāņi eksportē uz citām valstīm. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jāmācās no spāņiem un jāsadarbojas ar valdību 

Kāds ir Spānijas cūkaudzētāju veiksmīgās darbības noslēpums? “Viņi ļoti uzsvēra pozitīvo attieksmi no valdības un sadarbību ar valdību. 

Mēs varam tikai mācīties no tā. Mums ir tikai un vienīgi jāpaņem labākais no tā. Tieši tāpēc ir laba pieredzes apmaiņa un kopējie kongresi, jo tur var redzēt, kā darbojas citās valstīs un nav jāizgudro jauns divritenis.” 

Vērtējot Latvijas cūkaudzētāju sadarbību ar mūsu valdību, Lejniece atzina, ka sadarbība ir samērā laba. “Bet ir lietas, kas jāuzlabo. Ir, kur strādāt. Es teiktu, ka viss ir procesā.” 

Šogad cūkgaļas cena ir augstāka 

Latvijā cūkgaļas cena šogad martā bijusi vidēji par 39,1% augstāka nekā 2022.gada attiecīgajā mēnesī un par 6,7% augstāka nekā februārī, informē Zemkopības ministrijas Tirgus un tiešā atbalsta departaments. 

Eiropas Savienībā cūkgaļas cena 2023.gada martā bija vidēji par 36,2% augstāka nekā 2022.gada martā. Cūkgaļa martā Latvijā bija par 5,2% dārgāka nekā vidēji Eiropas Savienībā.