foto: Pasaules robotu olimpiāde
Valmierā notiks Pasaules robotu olimpiāde
Pērn Pasaules robotu olimpiāde noritēja Dortmundē Vācijā.
Bizness un ekonomika
2023. gada 14. maijs, 04:50

Valmierā notiks Pasaules robotu olimpiāde

Jauns.lv

21. maijā Vidzemes Olimpiskajā centrā Valmierā norisināsies Pasaules robotu olimpiāde.

Latvijas nacionālo sacensību organizēšanā piedalās Vidzemes augstskola, tās zinātnisko projektu vadītājs un Sociālo, ekonomisko un humanitāro pētījumu institūta zinātniskais asistents Oskars Java sadarbībā ar robotikas sacensību organizēšanā pieredzējušo Edutus koledžu, kas 2019. gadā rīkoja olimpiādes pasaules finālu Ungārijā.

Sacensībās var piedalīties jaunieši trīs vecuma grupās no 8 līdz 19 gadiem četrās kategorijās – “Robotu misija”, “Robotu sports”, “Nākotnes inovatori” un “Nākotnes inženieri”.

Komandas savus robotus veido no “Lego Mindstorms” elementiem, atkarībā no sacensību kategorijas atļauti arī citi kontrolieri, konstrukcijas elementi vai programmēšanas valodas. Interesantākais šajās sacensībās ir tas, ka katru gadu tās pievēršas reālās pasaules problēmu risināšanai. Šā gada tēma ir “Mans robots – mans draugs”.

Pasaules robotu olimpiāde notiek kopš 2004. gada. Kopš 2019. gada rudens arī Vidzemes augstskola ir Pasaules robotu olimpiādes biedre. Augstskolas Inženierzinātņu fakultātē ir koncentrētas zināšanas programmēšanā, mehatronikā un automatizācijā, Valmierā atrodas virkne starptautisku informācijas tehnoloģiju un ražojošo uzņēmumu, kas šīs zināšanas izmanto praksē.

“Mans mērķis ir, izmantojot sponsoru līdzekļus, labākās Latvijas komandas aizvest uz olimpiādes pasaules finālu, kas šā gada novembrī norisināsies Vācijā,” sola Java. Pasaules robotu olimpiādes sacensības rīko vairāk nekā 70 valstīs, un katru sezonu tām pievienojas jaunas dalībvalstis.