Viens no svarīgākajiem lēmumiem, ko šobrīd noteikti nevajadzētu sasteigt
Bankas Citadele Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.
Bizness un ekonomika
2023. gada 17. marts, 06:22

Viens no svarīgākajiem lēmumiem, ko šobrīd noteikti nevajadzētu sasteigt

Jauns.lv

Vai šobrīd, kad esam piedzīvojuši strauju preču un pakalpojumu sadārdzināšanos, kā arī kredītu procentu likmju kāpumu, būtu īstais brīdis domāt par jauna mājokļa iegādi un hipotekārā kredīta ņemšanu? To portāls Jauns.lv vaicāja bankas Citadele Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājam Jānim Mūrniekam.

Vai patlaban būtu īstais brīdis ņemt jaunu hipotekāro aizdevumu? Varbūt labāk nedaudz nogaidīt? Bankas pārstāvis atbildēja: “Šajā situācijā pirmais, kam pievērst uzmanību, ir vajadzības pamatotība.

Ja vajadzība ir objektīva, piemēram, nepieciešama lielāka mājokļa platība vai ģimenē piedzimis bērns, tad neviens moments nav sliktākais, lai iegādātos mājokli.

Aicina paskatīties plašāk

Ja konkrētajai ģimenei ir vajadzība un tā ir saprātīga, tad mans aicinājums būtu šobrīd parēķināt ne tikai kredīta maksājumu apjomu, bet arī pārējos izdevumus.

Vienā medaļas pusē varētu būt mājokļa īrēšana, kas arī var sadārdzināties, bet otrā pusē varētu būt kredīta maksājums. Var būt tā, ka kredīta maksājums mājsaimniecībai ir izdevīgāks arī ar pieaugošajām “Euribor” kredītu likmēm.

Painteresēties par mājokļa uzturēšanas izdevumiem

Bet nevajadzētu rēķināt tikai īres maksu vai kredīta maksājumu, bet arī esošā un jaunā mājokļa uzturēšanas izdevumus. Noteikti vajadzētu painteresēties, cik jaunais mājoklis izmaksās saistībā ar apkuri un citiem izdevumiem.

Dažreiz var sanākt tā, ka īrēt padomju laika mājokli ar lielākiem uzturēšanas izdevumiem varētu prasīt tik pat lielus izdevumus, kā nopirkt jaunu un saprātīga izmēra mājokli jaunajā projektā, kur apkures izdevumi varētu būt 2-3 reizes zemāki, tomēr mājokļa un dzīves kvalitāte būtu pavisam citā līmenī, jo atkrīt domāšana par stāvvietu pie mājas, apkārt esošās infrastruktūras un vides piemērotību bērniem un daudziem citiem faktoriem.”

Balstīties uz aprēķiniem nevis emocijām

Šobrīd būtu svarīgi nepieņemt lēmumu par jauna mājokļa iegādi un hipotekārā kredīta ņemšanu emociju iespaidā, bet gan balstoties uz konstruktīvu aprēķinu. “Nav neviena slikta vai laba momenta, kad pirkt vai nepirkt mājokli.

Tās ir ilgtermiņa saistības, un jāņem vērā, ka arī situācija pasaulē šo gadu laikā var mainīties. Piemēram, iepriekš “Euribor” bija nulles līmenī vairākus gadus. Tuvākajā laikā gan nevaram gaidīt, ka tāda situācija atkārtosies, bet, iespējams, pēc vairākiem gadiem tas mainīsies un kredītmaksājums samazināsies, bet konkrēti to mēs nevaram paredzēt.”

Analizē kopējo pirktspēju

Domājot par mājokļa iegādi, vajadzētu paskatīties plašāk uz savu kopējo pirktspēju un budžeta iespējām, piemēram, analizēt mājokļa uzturēšanas izdevumus, transportlīdzekļa iegādei nepieciešamo naudas daudzumu un citas lielākas izdevumu pozīcijas.

“Varbūt ar jaunā mājokļa iegādi rastos iespēja dzīvot tuvāk skolām un citām ikdienā vajadzīgajām vietām, tādējādi nevajadzētu uzturēt automobili, kas procentuāli veido ārkārtīgi lielu ģimenes izdevumu pozīciju,” Mūrnieks minēja piemēru.

Nesteigties, bet padomāt ar vēsu prātu

Tāpēc būtu svarīgi paskatīties plašāk uz saviem izdevumiem un kopējo situāciju, kā arī veltīt laiku aprēķiniem. Varbūt vajadzīga ģimenes locekļu kopā sanākšana un viedokļu uzklausīšana, lai mājsaimniecība pieņemtu pareizo lēmumu par jauna mājokļa iegādi un hipotekārā kredīta ņemšanu.

Tāpat iespējams vērsties pēc konsultācijas pie bankas hipotekārās kreditēšanas speciālistiem, kas palīdzēs izprast iespējas un apdomāt tālāko rīcību. Konsultācijai tiešsaistē var pieteikties bankas mājas lapā.

“Nesasteigt! Dažreiz, pērkot auto vai mājokli, balstāmies uz emocijām. Tobrīd var likties, ka to nopirks kāds cits. Bet tam vajadzētu pieiet ar vēsu prātu,” bankas Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs ieteica.