foto: LETA
Kāpēc vieni ir parādā valstij, bet citi tiek pie nodokļu atmaksas? Kā zināt, kurš variants būsi tu?
Valsts ieņēmumu dienesta ēka.
Bizness un ekonomika
2023. gada 2. marts, 15:07

Kāpēc vieni ir parādā valstij, bet citi tiek pie nodokļu atmaksas? Kā zināt, kurš variants būsi tu?

Jauns.lv

Kāpēc vieniem atmaksā nodokļus, bet citiem ne? Šis jautājums ik gadu kļūst aktuāls laikā ap 1. martu, kad ikviens cilvēks, par kura ienākumiem tiek maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, var brīvprātīgi iesniegt gada ienākumu deklarāciju. (Daļai iedzīvotāju ienākumu deklarācija ir jāiesniedz obligāti).

Ļaudis sociālajos tīklos aktīvi turpina apspriest “VID laimes ratu”, daloties gan veiksmēs, gan nepatīkamos pārsteigumos.  

Gada ienākumu deklarācijā tiek iekļauti visi gada laikā gūtie ienākumi un izdevumi, un, ņemot vērā piemērotās nodokļa likmes lielumu, neapliekamo minimumu, atvieglojumus, attaisnotos izdevumus u.c. datus, tiek aprēķināts iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemaksas vai pārmaksas apmērs.

Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, VID EDS automātiski aprēķina atbilstošo nodokļu likmi un gada diferencētā neapliekamā minimuma apmēru, ņemot vērā faktiski gūtos ienākumus un galvenajā ienākumu gūšanas vietā piemēroto VID prognozēto neapliekamo minimumu gada laikā.

Ikviens cilvēks ir tiesīgs saņemt nodokļu atmaksu par sekojošiem izdevumiem: 

  • Medicīna, zobārstniecība
  • Augstākā izglītība, kvalifikācijas celšana
  • Bērnu interešu izglītība
  • Ziedojumi un dāvinājumi sabiedriskā labuma organizācijām un politiskajām partijām 
  • Iemaksas privātajos pensiju fondos, uzkrājošā dzīvības apdrošināšana

Taču tas vēl nav viss. Ja tev taksācijas gada laikā nav bijis piemērots viss likuma ‟Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 12. pantā noteiktais gada neapliekamais minimums vai visi minētā likuma 13. pantā noteiktie atvieglojumi, piemēram, par apgādībā esošām personām vai papildu atvieglojums invalīdiem un politiski represētām personām, vai nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, vari saņemt nodokļu atmaksu no valsts. 

Šādās situācijās VID izskata iesniegto deklarāciju un atmaksā pārmaksāto nodokli nodokļu maksātājam uz norēķinu kontu  trīs mēnešu laikā no deklarācijas saņemšanas brīža. 

Kāpēc es palieku parādā? 

Gadījumos, kad ienākumi ir mainīgi un tie atšķiras no iepriekšējā gada ienākumiem, var rasties situācija, kad gada laikā ir piemērots lielāks VID prognozētais neapliekamais minimums vai zemāka IIN likme nekā aprēķinot nodokli visa gada kopējam faktiski saņemtajam ienākumam. Tādos gadījumos veidojas nodokļa starpība, kas ir jāsamaksā.

Kā nepalikt parādā? 

Risinājums, kā laikus nodrošināties pret iespējamiem nodokļu parādiem, ir gana vienkāršs. Atliek vien ieiet VID Elektroniskajā deklarēšanās sistēmā (EDS), atvērt savu algas grāmatiņu un ieklikšķināt vajadzīgajā lauciņā – vai nu lai nepiemērotu prognozēto mēneša neapliekamo minimumu, vai lai iedzīvotāju ienākumu nodokļa likme būtu 23%, nevis 20% apmērā. 

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis 23% apmērā būs automātiski maksājuši arī tie, kuri darba devējam algas grāmatiņu nav iesnieguši. 

Ja gada ienākumu deklarāciju vēlies iesniegt, taču šaubies, vai to mācēsi, ieskaties šeit!