foto: Wirestock, Inc. / Alamy/ Vida Press
"Bonduelle" un citas rietumvalstu firmas turpina biznesu ar teroristiem
Francijas kompānija "Bonduelle" ir to vidū, kas joprojām turpina biznesu Krievijā – “ar vienīgo mērķi nodrošināt iedzīvotājiem piekļuvi pamata pārtikas produktiem Krievijā un kaimiņvalstīs,” paziņojis uzņēmums, it kā runa nebūtu tikai par biznesu. Tikmēr Ukrainas lielveikali masveidā atteikušies no "Bonduelle" ražojumiem.
Bizness un ekonomika
2023. gada 29. janvāris, 08:35

"Bonduelle" un citas rietumvalstu firmas turpina biznesu ar teroristiem

Jauns.lv

Neraugoties uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, tikai 8,5% no tiem rietumvalstu uzņēmumiem, kas pirms kara darbojās Krievijas tirgū, to ir pametuši.

Šveices pētnieki no Sanktgallenes universitātes un Starptautiskā menedžmenta attīstības institūta centušies noskaidrot, cik Eiropas Savienībā (ES) un G7 valstīs bāzētu uzņēmumu patiesībā pārtraukuši darbību Krievijā.

Laikā, kad Maskava uzsāka pilna mēroga agresiju, Krievijā darbojās 1404 ES un G7 valstīs bāzētu kompāniju 2405 meitasuzņēmumi. Līdz novembra beigām tikai 120 šo kompāniju bija pārtraukuši vismaz viena meitasuzņēmuma darbību Krievijā.

Krieviju vairāk pametuši ASV uzņēmumi, tomēr arī mazāk nekā 18 procentu. Vēl Krieviju pametuši 15% Japānas un tikai 8,3% ES uzņēmumu. No tām kompānijām, kas turpina Krievijas meitasuzņēmumu darbību, 19,5% bāzētas Vācijā un 12,4% ASV.

Nolaupītā bērnība: kā Ukrainas bērni cenšas izdzīvot Krievijas nežēlīgajā karā

gallery icon

Novembrī preces uz Krieviju eksportēja 207 Latvijas uzņēmumi, uz Baltkrieviju – 89, liecina Centrālās statistikas pārvaldes informācija. Salīdzinājumā ar 2022. gada janvāri uz Krieviju eksportējošo uzņēmumu skaits samazinājies par 43,9%, uz Baltkrieviju par 41,8 procentiem.  Preces no Krievijas importēja 163 Latvijas uzņēmumi (3,4 reizes mazāk), no Baltkrievijas – 100 (2,8 reizes mazāk).