foto: Publicitātes foto
Pēkšņi telefonā uznirst pieprasījums no Smart-ID – uzmanies!
Pārdevējs ar sava PIN koda ievadi apmaksā krāpnieka pasūtītās lietas kādā internetveikalā.
Auto un tehnoloģijas
2022. gada 14. decembris, 05:36

Pēkšņi telefonā uznirst pieprasījums no Smart-ID – uzmanies!

Sigita Āboltiņa

Mammamuntetiem.lv

Ja telefona ekrānā pēkšņi uznirst Smart-ID lodziņš ar paziņojumu, ka nepieciešams ievadīt PIN kodu, bet tu skaidri zini, ka darījumi nav veikti un arī piekļuves kādām lapām nav lūgtas, tad zini – tie ir krāpnieki!

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā portālam Mammamuntetiem.lv saka Tele2 pārstāvis Oskars Fīrmanis, krāpniecība, izmantojot Smart-ID, ir pēdējā laika klasika: “Krāpnieki automātiski ģenerē Smart-ID kodus, cilvēki savos telefonos saņem paziņojumu, ka jāievada PIN kods, un mulsumā automātiski to arī ievada. Tiklīdz tas notiek, darījums ir veikts.”

Krāpnieki saņem pirkumu, kuru apmaksājis viņu upuris. 

Tikai pēc darījuma veikšanas cilvēks attopas, ka patiesībā nav veicis nekādus darījumus un nav arī lūdzis piekļuvi kādai interneta vietnei, izmantojot Smart-ID, tāpēc paziņojumam par nepieciešamību ievadīt PIN kodu nevajadzēja pienākt. 

“Neuzmanība un mulsums nospēlē savu lomu,” piebilst Oskars Fīrmanis. 

Jāatgādina arī nedaudz senāku, taču joprojām ļoti aktuālu krāpniecības shēmu, kas saistīta ar sludinājuma platformām: cilvēks ievieto sludinājumu par kādas preces, īpaši bērnu, pārdošanu, visai drīz atsaucas potenciālais pircējs, kurš painteresējas, vai prece vēl pieejama.

Saņemot pozitīvu atbildi, tiek uzdots kāds kontroljautājums par preces kvalitāti u.tml. Un tad seko teikums, ka viņš atsūtīs kurjeru pēc preces. Viņš visu apmaksās, bet, lai darījums tiktu pabeigts, pārdevējam būs tas jāapstiprina, noklikšķinot uz saņemto saiti un veicot pārējās prasītās darbības. Citiem vārdiem sakot, pārdevējs ar sava PIN koda ievadi apmaksā krāpnieka pasūtītās lietas kādā internetveikalā. 

Šajā gadījumā visbiežāk pircējs komunicē krieviski, taču nav retums arī latviešu valodā runājošo. 

“Cilvēkam jābūt modram un jāatceras, ka PIN kods ir kā atslēga, kas sargā viņa naudas līdzekļus. Pirms to ievadāt, ir septiņreiz jānomēra,” atgādina Oskars Fīrmanis. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās