foto: Edijs Pālens/LETA
"Cilvēkiem ir ļoti nopietni jāizvērtē lēmumi." Rudenī Latvijā gaidāms bezdarba līmeņa pieaugums
Sākoties sezonas darbiem, brīvu darbavietu skaits palielinās būvniecībā, lauksaimniecībā, kā arī joprojām apstrādes rūpniecībā ir pietiekami liels skaits vakanču.
Bizness un ekonomika
2022. gada 12. maijs, 09:08

"Cilvēkiem ir ļoti nopietni jāizvērtē lēmumi." Rudenī Latvijā gaidāms bezdarba līmeņa pieaugums

Jauns.lv / LETA

Bezdarba līmenis Latvijā atkal pieaugs rudenī, ceturtdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone.

"Mēs sagaidām, ka rudenī bezdarba līmenis atkal pieaugs. Protams, mēs ceram, ka tas nebūs straujš kāpums," teica Simsone, piebilstot, ka šobrīd Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis ir samazinājies līdz 6,5% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem.

NVA direktore atzīmēja, ka rudenī, tuvojoties ziemai, kad iedzīvotāji sajutīs izdevumu kāpumu par apkuri, gaidāmi lielāki izaicinājumi, tostarp šie izaicinājumi būs lielāki iedzīvotājiem, kuri strādā zemākas kvalifikācijas darbus, kas ir arī mazāk apmaksāti.

"Cilvēkiem ir ļoti nopietni jāizvērtē lēmumi, kurus viņi pieņem attiecībā uz nodarbinātību," teica Simsone, skaidrojot, ka, piemēram, sezonāla darba dēļ, kurā, iespējams, īstermiņā var nopelnīt vairāk, nevajadzētu pazaudēt pastāvīgu darbu. "Stabilitāte ir svarīgāka šajā periodā," piebilda NVA vadītāja.

Tāpat viņa atzīmēja, ka, sākoties sezonas darbiem, brīvu darbavietu skaits palielinās būvniecībā, lauksaimniecībā, kā arī joprojām apstrādes rūpniecībā ir pietiekami liels skaits vakanču.

"Vakanču vienkāršajās profesijās vai mazāk kvalificētajos darbos vienmēr ir vairāk, jo šeit darbinieku mainība ir augstāka," piebilda Simsone.

Jau vēstīts, ka Latvijā šogad aprīļa beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 6,5% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,3 procentpunktiem mazāk nekā marta beigās.

2022.gada aprīļa beigās NVA bija reģistrēti kopumā 57 223 bezdarbnieki, kas ir par 2976 cilvēkiem mazāk nekā mēnesi iepriekš, kad aģentūrā bija reģistrēti 60 199 bezdarbnieki.

Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis aprīļa beigās joprojām bija Rīgas reģionā - 4,6% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās Latgales reģionā - 14,2%, kas ir kritums par 0,6 procentpunktiem salīdzinājumā ar marta beigām.