Bizness un ekonomika
2022. gada 28. aprīlis, 10:27

Meita par teicamām zināšanām konkursā iegūst datoru, taču VID mammai liek par to piemaksāt

Jauns.lv

Intas meita Anna pērn Latvijas televīzijas konkursā septītajām klasēm izcīnija uzvaru un balvā par teicamajām zināšanām ieguva savu pirmo datoru, taču tagad saņemta vēstule no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) par nodokļu parādu, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

"Saņēmu no VID garu vēstuli uz trīs lapām. Sīki un smalki izstāstīts, ka nevar pilnībā atmaksāt pārmaksāto nodokļu summu. Meita guvusi labumu. Skaidroja ar neapliekamo minimumu. Saņemot datoru, Latvijas televīzija deva parakstīt aktu, ka nodokļi ir samaksāti. Sanāk, ka esmu kādu summu parādā. Ja man nebūtu nodokļu pārmaksas, man būtu jāpiemaksā. Sanāk, ka vecākiem jāpiemaksā par to, ka bērni ar savām smadzenēm uzvar konkursā," raidījumam stāsta Annas mamma Inta.

Atmaksājamo nodokļu summa Intai tika samazināta par 123 eiro.

VID fizisko personu nodokļu daļas pārstāve Sandra Podniece skaidro: "Atvieglojumi par apgādībā esošām personām nepiemēro situācijās, ja šī apgādājamā persona pati gūst ar nodokli apliekamu ienākumu, kas pārsniedz 250 eiro mēnesī. Ja apgādājamais saņēmis tādu ienākumu, tad tajā mēnesī vecākam netiek piemērots atvieglojums par apgādībā esošo personu."

Konkursa organizatori ieturējuši likumā noteikto iedzīvotāju ienākumu nodokļa daļu, tomēr pat tas atceļ apgādātājiem piešķirtos atvieglojumus. Ja Intas meita, piemēram, loterijā laimētu 1000 eiro, viņai nevajadzētu maksāt iedzīvotāju ienākumu nodokli.

"Attiecībā uz laimestiem ir cits regulējums, līdz 3000 netiek aplikti ar nodokli. Šos ienākumu veidus nesalīdzina, tie ir atsevišķi klasificēti," skaidro Podniece.