foto: unsplash.com
Latvijā un Lietuvā iemaksas privātajā pensiju fondā visaktīvāk veic iedzīvotāji vecumā virs 55 gadiem
Attēls ilustratīvs.
Bizness un ekonomika
2022. gada 22. februāris, 11:13

Latvijā un Lietuvā iemaksas privātajā pensiju fondā visaktīvāk veic iedzīvotāji vecumā virs 55 gadiem

Jauns.lv / LETA

Latvijā un Lietuvā iemaksas privātajā pensiju fondā visaktīvāk veic iedzīvotāji vecumā virs 55 gadiem, pavēstīja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz bankas datiem.

Bankā min, ka gandrīz 40% "Luminor Bank" klientu Latvijā, kuri veic iemaksas pensiju trešajā līmenī jeb privātajā pensiju fondā, ir vecumā virs 55 gadiem. Arī Lietuvā situācija būtiski neatšķiras no Latvijas - biežāk trešajā pensiju līmenī iesaistās iedzīvotāji, kuri ir vecāki par 55 gadiem. 

Tikmēr Igaunijā biežāk papildu uzkrājumu vecumdienām trešajā pensiju līmenī veido cilvēki līdz 55 gadu vecumam, kamēr vien 15% ir vecāki par 55 gadiem.

"Luminor" pensiju produktu vadītāja Anželika Dobrovoļska atzīmē, lai vecumdienās justos finansiāli droši un dzīves līmenis būtiski nekristos, ienākumiem pēc aktīvo darba gaitu beigām vajadzētu būt vismaz 70-80% apmērā no pirmspensijas ienākumiem, bet, lai to sasniegtu, ar uzkrājumu tikai otrajā pensiju līmenī nepietiks. 

Atsaucoties uz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) datiem, bankā norāda, ka seniori pašlaik vecuma pensiju saņem 54% apmērā no iepriekšējiem ienākumiem.

Dobrovoļska arī min, ja līdz pensijai ir atlicis mazāk par pieciem gadiem, rekomendēts izvēlēties konservatīvāku stratēģiju, tajā pašā laikā gados jaunākiem cilvēkiem, kuri sasniegs pensijas vecumu pēc vairāk ne 10-15 gadiem, vajadzētu izvēlēties aktīvāku plānu.

Pēc aktīvu apmēra "Luminor Bank" filiāle Latvijā ir ceturtā lielāka banka Latvijā. 2017. gada oktobrī Baltijas valstīs darbu sāka "Nordea Bank" un DNB apvienotā banka "Luminor Bank", savukārt 2019. gada janvāra sākumā tika pabeigta Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" pārrobežu apvienošana, bankai turpinot darbību ar centrālo biroju Igaunijā un filiālēm Latvijā un Lietuvā. Bankas stratēģiskais investors ir ASV investīciju kompānija "Blackstone".