Bizness un ekonomika
2022. gada 23. janvāris, 20:29

Latvijas alkohola ražotājs mudina sankciju sarakstos iekļaut arī Baltkrievijas spirta nozari

Jauns.lv / LETA

Kāds Latvijas alkohola ražotājs ir vērsies vairākās ministrijās, iesakot ierobežot Baltkrievijas valstij piederošās rūpnīcās ražotās spirta produkcijas ievešanu Latvijā, iekļaujot šo nozari nākamajā pret Baltkrieviju vērsto sankciju paketē, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Uzņēmuma vēstulē teikts, ka Latvija tiekot izmantota, lai lēto Baltkrievijas spirtu caur Latviju ievestu tālāk Eiropā, tāpēc mudināts Ārlietu ministrijai ieteikt Eiropas Komisijai nākamajā sankciju paketē iekļaut arī spirta produktu ražotājus.

Vēstulē minēts, ka Aleksandra Lukašenko režīms subsidē ražotājus, tas tiem ļaujot saražot lētu spirtu un ar to izkonkurēt Latvijas un Eiropas ražotājus.

Lukašenko uzrunā migrantus uz Baltkrievijas un Polijas robežas

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko piektdien migrantiem pie Polijas robežas sacījis, ka neapturēs viņu mēģinājumus iekļūt Eiropas Savienībā (ES), un aicinājis ...

gallery icon

2015.gada jūlijā Baltkrievijas prezidents Lukašenko parakstīja dekrētu "Par Baltkrievijas alkohola holdinga izveidi". Holdings "Minsk Kristal" zem viena jumta apvieno astoņas valstij piederošas alkohola rūpnīcas, savukārt to pārvalda Baltkrievijas valstij piederošs koncerns "BelGosPischeProm".

"Minsk Kristal" Latvijā pārstāv SIA "Belpiščeprom", kas ir Baltkrievijas valstij piederošā alkohola holdinga oficiālais produkcijas dīleris Eiropas Savienībā. Firmas apgrozījums 2020.gadā bijis 10,7 miljoni eiro, 2019.gadā - 6,35 miljoni eiro, bet 2018.gadā - 6,64 miljoni eiro.

"Uzņēmums SIA "Belpiščeprom" ir ļoti uzmanīgs pret savu reputāciju. No jūsu vēstules izriet informācija, ka jūsu rīcībā ir informācija par Latvijas uzņēmēju pārmetumiem, ka SIA "Belpiščeprom" veic negodīgu tirgus praksi. Līdz ar to lūdzam sniegt SIA "Belpiščeprom"faktus, kas apstiprina šo apgalvojumu. Turklāt mums ir pamats uzskatīt, ka aptuveni 70% no mūsu uzņēmuma 2020.- 2021.gadā piegādātajiem spirtu saturošiem produktiem, visticamāk, vietējie ražotāji izmantojuši Latvijas iedzīvotājiem pieejamo dezinfekcijas līdzekļu ražošanā," situāciju komentējis uzņēmums.