foto: Tārgalīte
Tārgalē robotizē govju lielfermu
“Tārgalītes” valdes locekle Ieva Zariņa priecājas par paveikto.
Bizness un ekonomika
2021. gada 2. oktobris, 05:19

Tārgalē robotizē govju lielfermu

Kas Jauns Avīze

Viena no Kurzemes lielākajām piena ražotnēm “Tārgalīte” Ventspils novada Tārgalē jauna govju kompleksa modernizācijā un slaukšanas robotizācijā ieguldījusi 1,8 miljonus eiro.

No tā 1,3 miljoni eiro ir bankas “Citadele” aizdevums. Jaunās slaucamo govju novietnes būvniecība sākās pērn septembrī. Šoruden komplekss nodots ekspluatācijā, tas ir aprīkots ar slaukšanas robotiem, piena dzesēšanas sistēmu, spēkbarības torņiem un citām iekārtām. Būvdarbus veica SIA “Mapri būve”.

"Tārgalītes" valdes locekle Ieva Zariņa stāsta, ka ferma aprīkota, piemēram, ar “Lely Luna” rotējošajām birstēm un “Kraiburg” mīkstajiem matračiem. Divarpus mēnešu laikā jaunajā kompleksā ne tikai sasniegti vecās kūts izslaukuma rādītāji, bet tie pat apsteigti. Darbiniekiem tagad jādarbojas kā robotu asistentiem un vairs nav tik fiziski noslogots darbs.

Slaucot govis robotizēti, ievērojami uzlabojusies tesmeņu veselība un piena kvalitāte. Piensaimniecība augstu novērtē arī datorsistēmas T4C priekšrocības, jo tagad ikdienā var sekot līdzi govju veselības rādītājiem un strādāt profilaktiski.

Saimniecības modernizācija turpinās, sākta jaunu skābbarības tranšeju būvniecība, kas uzlabos rupjās lopbarības kvalitāti, samazinās barības pārvadājumus saimniecībā, tiks sakārtota apkārtējā vide. Tuvākajā laikā plānots uzstādīt ceturto slaukšanas robotu, lai var strādāt ar pilnu jaudu. Saņemts arī Lauku atbalsta dienesta finansējums 0,8 miljonu eiro apmērā.

Ģimenes saimniecība “Tārgalīte” izveidota 1997. gadā, tā apsaimnieko 1325 hektārus, ganāmpulkā ir 564 liellopi, pienu nodod “Talsu piensaimniekam”. Saimniecības lielākie īpašnieki ir Guntis Rozentāls (21,34%) un Gunārs Rozentāls (17,34%), pērn peļņa sasniedza 543 856 eiro.