Bizness un ekonomika
2021. gada 30. jūlijs, 21:33

Liellopu uzpircējs zemniekiem parādā ievērojamas summas, bet neliekas ne zinis

TV3 ziņas

Gaļas liellopu 40 saimniecības jūtas piekrāptas. Vairumtirgotājs SIA “Cattle Market” paņēmis teju 400 liellopus, bet zemniekiem tā arī nav samaskāts mēnešiem ilgi. Firmas pārstāvji pazuduši. Zemniekiem nodarītie kopējie zaudējumi esot vismaz 260 tūkstoši eiro, vēsta TV3 ziņas.

“Es teiktu, ka tās cerības kaut ko atgūt, ir gaužām mazas, visticamāk, nav nekādas. Ja nauda būtu Latvijā, tad to varētu kā noziedzīgi iegūtu mantu konfiscēt, tad vēl būtu izredzes. Es šādās shēmās neesmu redzējis, ka būtu bijuši panākumi,” teic jurists Ģirts Strazdiņš.

Trīs gadus liellopu vairumtirgotājs SIA “Cattle Market” godprātīgi norēķinājās ar zemniekiem. Darījuma sarunas vadīja Dāvis Krēziņš. Viņš gan tagad uzņēmumu ir pametis, taču skaidro – šī neesot krāpšanas shēma.

“Lielākais sitiens mums bija tad, kad sākās Covid-19. Mūsu klientiem - dzīvnieku pircējiem - sākās maksāšanas problēmas. Maksājumi aizkavējās. Savukārt ķēdes reakcijā maksājumi aizkavējās mūsu piegādātājiem, Latvijas liellopu audzētājiem. Mēs piedzīvojām lielu apgrozījuma kritumu, bet mūsu uzņēmuma izmaksas palika līdzšinējā līmenī. Līdz ar to ilgu Covid-19 laiku strādājām ar konstantiem zaudējumiem,” norāda SIA “Cattle Market” bijušais valdes loceklis Krēziņš.

“No pavadzīmēm, kas man ir bijušas pieejamas, es secinu, ka ir ļoti daudz liellopu iepirkti situācijā, kad par daudziem liellopiem nebija norēķinājušies jau labu laiku. Tā ir pazīme, kas liecina, visticamāk, uzņēmums nav varējis norēķināties, bet turpinājis iepirkt, un tas jau ir pamats domāt par krāpniecību,” pauž jurists Strazdiņš.

Jūlijā parādniekam “Cattle Market” nomainījusies vadība. Par vienīgo valdes locekli un patiesā labuma guvēju kļuvis kāds Baltkrievijas pilsonis. Kā saka jurists, tā esot ļoti slikta ziņa zemniekiem.

“Mēs zinām, ka tā problēma ar Baltkrieviju. Sadarbība pēc tam potenciālā kriminālprocesa ietvaros būtu ļoti apgrūtinoša. Tas ir skaidrs, ka Latvijas policija Baltkrievijā neko darīt nevar. Baltkrievijas pilsonis iecelts kā vienīgais īpašnieks, valdes loceklis, tas viss liecina, ka situācija ir ļoti bēdīga. Tā kā tas ir Baltkrievijas pilsonis, es teiktu, ka lielā mērā tagad visi gali ir ūdenī,” vērš uzmanību jurists.

Uzmestie zemnieki saka – nekas neliecina, ka uzņēmums izrādītu rūpi par parādu atmaksāšanu.

Uzņēmums katram zemniekam palicis parādā amplitūdā no tūkstoš eiro līdz 57 tūkstošiem. Taču ir vēl arī pakārtotie zaudējumi.

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.