foto: LETA (Ieva Čīka)
RTU absolventi nopelna uz pusi vairāk nekā vidējais nodarbinātais Latvijā
Rīgas Tehniskās universitātes Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes ēka.
Bizness un ekonomika
2021. gada 28. aprīlis, 14:44

RTU absolventi nopelna uz pusi vairāk nekā vidējais nodarbinātais Latvijā

Jauns.lv

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) absolventi divus gadus pēc RTU beigšanas nopelna par 56% vairāk nekā vidējais nodarbinātais Latvijā. Šis ir augstākais absolventu ienākumu rādītājs salīdzinājumā ar citām daudznozaru universitātēm Latvijā, rāda Izglītības un zinātnes ministrijas 2019.gada augstskolu absolventu monitoringa dati.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

2019.gadā RTU absolventu ienākumi vidēji bija 20 196 eiro gadā, savukārt vidējais atalgojums valstī minētajā laika posmā bija 12 912 gadā.

Pie tam dabas zinātņu, matemātikas un informācijas tehnoloģijas (IT) jomas absolventiem otrajā gadā pēc absolvēšanas ienākumi ir pieauguši visstraujāk - par 27%, kamēr vidējais ienākumu kāpums augstskolu absolventiem ir 20%. Zinātņu jeb STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) jomās RTU absolventi ierindojās otrajā vietā starp augstākās izglītības iestādēm pēc vidējiem ienākumiem gadā.

Monitoringa dati arī liecina, ka darba tirgū veiksmīgi startē ne tikai inženierzinātņu un augsto tehnoloģiju, bet arī sociālo, komerczinību un humanitāro zinātņu RTU absolventi. Arī šajās jomās viņiem ir augstāki ienākumi nekā vidēji salīdzinājumā ar visiem attiecīgās jomas absolventiem. Piemēram, ja vidēji sociālo un komerczinību absolventi gadā nopelna 18 569 eiro, tad RTU minēto jomu absolventi - 23 763 eiro.

Analizējot absolventu nodarbinātību, redzams, ka 89% no RTU absolventiem strādā un 82% no tiem jau otrajā gadā pēc universitātes beigšanas ir nodarbināti augstākās kvalifikācijas profesijās. Par tādām atbilstoši Latvijas Profesiju klasifikatoram uzskatāmi vadītāji, vecākie speciālisti, speciālisti un visas nacionālo bruņoto spēku (NBS) profesijas. Tātad RTU absolventi ir spējuši īsā laikā pēc augstskolas beigšanas uzkrāt darba pieredzi un ieņemt augstākās kvalifikācijas amatus.

Absolventu monitoringā tika analizēti 2017. un 2018.gada augstskolu absolventi. Monitorings parāda absolventu nodarbinātību, ienākumus un absolventu pieprasījumu darba tirgū.

Monitorings ir svarīgs topošajiem studentiem, jo var palīdzēt izvēlēties augstskolu un studiju programmu, savukārt augstskolām monitoringa dati parāda studiju programmu atbilstību darba tirgus prasībām.

Tēmas