Auto un tehnoloģijas
2021. gada 8. aprīlis, 11:39

Auto ziņas: Porsche Macan. Vairāk Porsche kompaktā izmērā

Auto ziņas

Jauns.lv

Latvijā iegājies tā - jau pietiek naudas jaunas Porsche, tad viņš par savu naudu grib pēc iespējas vairāk automobiļa. Tāpēc mums cieņā ir lielie Porsche - Cayenne, Panamera, tagad arī Taycan. Rietumeiropā cilvēku domu gājiens ir atšķirīgs. Viņiem nevajag izrādīties ar izmēru, tie ir gatavi maksāt bargu naudu par kompaktu Made in Germany, kāds ir Porsche Macan.

Pašreizējā izskatā Macan parādījās 2018 - 2019. modeļu gadā, kad tika pie LED starmešiem standartā un sarkanas LED svītras pāri visam bagāžnieka vākam.

“Porsche ir tāda automašīna, par kuru var jūsmot nekur nebraucot. Motorpārsegam jābūt aerodinamiskam un jāpilda citas funkcijas. Tāpēc tas ir caurumiem lukturu vietās. Pats vāks arī ir interesants, jo gaisa savākšana te ir kā Land Roverā caur pārsegu. ..... Pats vāks ir ļoti viegls, divi džeki varētu to nocelt sāņus kā Lemānas bolīdam,” stāsta Normunds Avotiņš.

Kas attiecas uz motoru, tas nav jaudīgākais. Macan jau iepriekš tika pie 2 litru četru cilindru turbomotora, tāda paša kā varētu būt Audi. Tam ir tikai 245 zirgspēki, bet Porsche jau gan pacenties, lai Macan brauktu kā Porsche.

“Tam ir viss, kā pienākas - skaņa, paātrinājums un atbilstoša balstiekārta, kas pēdējās modernizācijas gaitā tika pilnveidota. 

Macan laikam ir pēdējais analogais Porsche pašreizējā modeļu rindā. Citiem te viss jau ir skārienjutīgs. Te joprojām ir  viduskonsole daudzām fiziskām pogām, te var viskautko izspaidīties. Ekrāns gan ir jaunais, mazāks bet dizains un programmatūra tāda pati kā jaunajiem Porsche. Visas funkcijas ir dublētas. Varam lietot skārienjutīgo ekrānu vai vecos kloķus apakšā. Panelis arī ir analogais! Pa vidu vēl arvien ir vecais labais tahometrs. Labajā pusē gan ir actiņa ar maināmo ekrānu. Ielikt robā? Tagad ir pogas, ripas un kas tikai vēl nē, bet te - normāls, mehānisks kloķis: yes, esam draivā!!”

Ja ar šo draivu tomēr ir par maz, Porsche Macan vēl ir trīs dažādas sešcilindru versijas - S, GTS un Turbo. Tās spēlē pavisam citos jaudas plauktos - no 354 līdz pat 440 zirsgpēkiem. 

Porsche Macan cena

Šo sadaļu varētu arī izlaist, bet lai notiek - cik tad skaistais Macan maksā? Sākuma cena ir 61 000 eiro, kopā ar ekstrām - 81. Jā, Porsche nekad nav bijis lēts, bet tas ir pamatoti.

Pat ja dažas plastmasas Macan salonā nav tik mīkstas un samtainas uz tausti kā gribētos, montāžas kvalitāte ir teju nospiedoša. Lietišķi sportiskajā kabīnē ikviena detaļa izgatavota atbildīgi un ar noteiktu mērķi - pat ja sākumā tā nemaz neizskatās.

Līdzīga aina paveras zem motorpārsega, kur ārējās ierīces pēc sacīkšu mašīnu parauga nošķirtas no dzinēja, un noslēptas tuvāk vējstiklam aiz termovairoga.

Lai gan testa automašīna pat nav aprīkota ar populāro Sports Chrono pakotni, safīrzilais Macan tik un tā ir sportiski fokusēts SUV. Galvenais šeit ir vadītājs, pārējie vienkārši drīkst piedalīties.

Secinājumi

Macan pagaidām ir mazākais Porsche SUV modelis. No ķīmijas atceramies ka uzjaucot kādu šķīdumu un pēc tam iztvaicējot lieko ūdeni, atlikums ir koncentrētāks. Tas ir arī Macan stāsts. Var jau pačinkstēt, ka mašīna nav liela, aizmugurē trūkt vietas, un tikai 4 cilindri, bet Porche zina, ko dara. Tas nav arī lētākais klasē, toties brauc gan par visiem labāk.