Bizness un ekonomika
2021. gada 16. marts, 07:35

Auto ziņas: Vai nepieciešams mazgāt auto motoru

Auto ziņas

Jauns.lv

Tīrīt, vai netīrīt - tas nav vis komisks jautājums no senas multenes, bet gan ļoti nopietnas diskusijas sākums. Vai automašīnas dzinēju vajag un drīkst mazgāt vai tomēr nē?

Bosch Car Service eksperts Artis Anspoks saka - var un vajag! “Motorus vajadzētu mazgāt, vēlams divreiz gadā. Pirms un pēc ziemas.” Pēc ziemas tā kā būtu skaidrs, bet kāpēc arī pirms?

“Pirmkārt, ziemas reaģentus nomazgāt, otrkārt, laicīgi pamanīt eļļas noplūdes,” saka Anspoks.

Sevišķi ieteicams regulāri mazgāt dzinējus automašīnām, kas bieži brauc pa zemesceļiem. Pirmkārt, blīvslēgi aplīp ar netīrumiem, un tās ātrāk iziet no ierindas. Otrais, motora bloks aplīp ar netīrumiem. Tāpēc ir lielāka iespēja, ka viņš varētu pārkarst.

Ja jau sākāt atritināt šļūteni un pucēt Karheri - stop. Šis nebūs tas darbiņš, ko pašrocīgi veikt pirmajā siltajā pavasara dienā!

“Noteikti ne mājas apstākļos. Pašapkalpošanās mazgātuvēs aizliegts mazgāt motorus. Tikai un vienīgi mazgātuvēs, kur cilvēki prot mazgāt motorus.”

Varētu domāt: ko tādu es var nodarīt agregātam, kas tāpat faktiski darbojas zem kailas debess?

“Mājas apstākļos var sabojāt kontaktus un devējus. Ja mazgā ar augstspiedienu, liela iespēja pārgriezt kādu dzesēšanas trubu. Tāpat jāzina, kā pareizi izžāvēt motoru. Mazgā ar zemu spiedienu. Pēc tam visus kontaktus izpūš. Izslauka, lai viss būtu sauss.”

Profesionālās mazgātuvēs motora mazgāšanai lieto speciālu ķīmiju, kas saudzē gumijas un elektroinstalāciju. Virsbūves šampūni un vēl jo vairāk sadzīves ķīmija nederēs. Motora mazgāšana parasti ilgst no pusstundas līdz stundai. Pilnībā motors izžūst stundas - pusotras laikā, atkarībā no tā, kāds ārā laiks. Motora mazgāšana nav lēts prieks - šī operācija parasti izmaksās tikpat, cik kārtīgā virsbūves mazgāšana.

Bet kā ar elektromobiļu motoriem - vai tos arī drīkst mazgāt, jo arī tur salien putekļi?

“Ja mazgātuve uzņemas mazgāt motorus, tad, protams, var mazgāt.”

Bosch Car Service speciālists uzskata, ka Latvijā automašīnu motorus mazgā pārāk reti. Un nereti nemazgā nemaz.

“Bieži vien mazgā tikai pirms pārdošanas, lai viss izskatītos smuki. Vai arī tehniskajā apskatē ir aizrādījjums par noplūdēm, tās nomazgā un liekas ka viss ir atrisināts,” saka Anspoks.

Tomēr tieši motora mazgāšana var palīdzēt laikus atklāt šķidrumu noplūdes. Tātad viss ir ļoti vienkārši - automašīnas dzinēju ieteicams mazgāt divreiz gadā, pirms un pēc ziemas. Un atcerieties - motorus mazgā profesionāļi, tāpēc nemēģiniet to atkārtot mājās!