foto: Edijs Pālens/LETA
Vai no dīkstāves pabalsta atvelk nodokļus un sociālās iemaksas? Atbild VID
Par dīkstāves pabalstu nav jāmaksā nodokļi, un to neapliek ar valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.
Bizness un ekonomika
2021. gada 17. marts, 05:08

Vai no dīkstāves pabalsta atvelk nodokļus un sociālās iemaksas? Atbild VID

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

“Pašreiz saņemu 500 eiro lielu dīkstāves pabalstu. Bet kā ar to būs nākamgad, kad pildīšu gada ienākumu deklarāciju? Vai valstij nepalikšu parādā nodokļus? Šī gada pirmajam pusgadam man neapliekamais minimums aprēķināts 285 eiro apmērā, bet pašreiz par mani neviens nekādus nodokļus nemaksā,” žurnālam “Likums un Taisnība” jautā Indra.

Atbild Valsts ieņēmumu dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa: “Dīkstāves pabalstu neapliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. Atbalstu nedeklarē gada ienākumu deklarācijā, un tas neietekmē iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi un neapliekamo minimumu.

Savukārt, ja darba devējam piešķirts atbalsts nepilnu darba laiku nodarbināto darbinieku atlīdzības kompensēšanai (algu subsīdija), tad darba devējs maksā nodokļus (iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas) par visu aprēķināto algu.”

Te jāatgādina, ka kompensāciju nepilnu darba laiku nodarbināto darbinieku atlīdzībai pērn sāka piešķirt tiem darba ņēmējiem, kuru darba laiks bija mazāks nekā līdz ārkārtējās situācijas izsludināšanai vidēji nostrādātais darba laiks (skatīt Ministru kabineta 2020. gada 10. novembra noteikumus Nr. 675 “Noteikumi par atbalsta sniegšanu nodokļu maksātājiem to darbības turpināšanai Covid –19 krīzes apstākļos”).