foto: LETA
LTA: atverot nepārtikas tirdzniecību jauktajos veikalos, likvidē mazos nepārtikas tirgotājus
Bijusī Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.
Bizness un ekonomika
2021. gada 5. februāris, 16:59

LTA: atverot nepārtikas tirdzniecību jauktajos veikalos, likvidē mazos nepārtikas tirgotājus

Jauns.lv

Valdības atbalstītie Ekonomikas ministrijas (EM) rosinātie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, ar kuriem no pirmdienas tiek atcelti tirgojamo preču ierobežojumi pārtikas un higiēnas preču veikalos, ir netaisnīgi un diskriminējoši attiecībā uz nepārtikas preču tirdzniecību, uzskata Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA).

LTA norāda, ka tagad jebkurā pārtikas veikalā varēs nopirkt jebkuru nepārtikas preci, bet paši nepārtikas preču tirgotāji strādāt nedrīkstēs. 

Kā norāda asociācija, rotaļlietas un traukus varēs nopirkt, piemēram, "Rimi", bet rotaļlietu veikalos vai "Rito" - to nedrīkstēs. 

Konkurences un finanšu eksperti norāda uz valdības un konkrēti Ekonomikas ministrijas virzītā lēmuma sekām - mazo un vidējo (galvenokārt, vietējo uzņēmēju veikalu) iznīcināšanu.

Skarbi izsakās arī bijusī Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama: "Virknei tirgotāju ierobežojumi, kas ļauj darboties tikai internetā, ir pārlieku liels administratīvais slogs, tāpēc tas nozīmē konkurences vājināšanos. Attiecībā uz tirdzniecības ierobežojumiem no konkurences tiesību viedokļa būtiskākais ir tas, lai izstrādātie nosacījumi ir loģiski, pamatoti un mērķi sasniedzoši. Manā skatījumā tie ir absurdi, jo rada nesamērīgu administratīvo slogu uzņēmējdarbībai, ierobežojot darbību un izstumjot no tirgus mazākus nozares spēlētājus".

Arī Luminor bankas ekonomists Pēteris Strautiņš apsveic valdības vēlmi mainīt pašreizējo "preču sarakstu" kārtību un dot iespēju veikaliem strādāt. Taču, pēc ekonomista domām, "ja tiešām vēlamies ierobežot vīrusa izplatību, drīzāk tirdzniecība ir jāorganizē tā, lai cilvēki pēc iespējas plašāk izklīstu visos iespējamos veikalos, attiecīgi pircēju blīvums katrā atsevišķā veikalā būtu mazāks. Uzsvaram ir jābūt uz distancēšanos, nevis uz lemšanu par preču sarakstiem un veikalu veidiem".

LTA atgādina, ka veikali strādā valstīs ar daudz augstāku saslimstības līmeni kā Latvijā (3,66%), piemēram, Francijā (4,89%), Zviedrijā (5,72%), Lietuvā (6,64%). Jau piekto dienu strādā tirdzniecības centri Polijā (4,05%), no nākamās pirmdienas strādās saimniecības preču veikali Austrijā (4,75%). Visās valstīs ir saprātīgi ierobežojumi: tirdzniecības platība vienam pircējam ES mazajos veikalos (līdz 100m2) ir noteikta 10m2, lielākos 15m2, tirdzniecības centros un dižveikalos – 20m2.

Nevienā no valstīm, it sevišķi ņemot vērā apgrozījuma un ienākumu kritumu tiešajā tirdzniecībā, netiek noteikti papildus pienākumi tehnisko ierīču uzstādīšanā.