foto: LETA
Pagājušajā gadā par kolektīvo atlaišanu lēmuši 79 darba devēji
Bizness un ekonomika
2021. gada 3. februāris, 14:24

Pagājušajā gadā par kolektīvo atlaišanu lēmuši 79 darba devēji

Jauns.lv / LETA

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) pagājušajā gadā saņēma 79 darba devēju kolektīvās atlaišanas paziņojumus par 8005 darbinieku atlaišanu, informē NVA.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kopumā 2020.gada decembra beigās NVA uzskaitē bija 69 605 bezdarbnieki, bet reģistrētā bezdarba līmenis valstī bija 7,7%, kas, salīdzinājumā ar decembra sākumu, bija pieaudzis par 0,3 procentpunktiem.

NVA informēja, ka Covid-19 pandēmijas pirmā viļņa laikā, pavasarī un vasaras sākumā, bija strauji palielinājies NVA darba devēju iesniegto kolektīvās atlaišanas paziņojumu skaits, savukārt rudens mēnešos šāda tendence nebija novērota.

Tomēr kolektīvās atbrīvošanas paziņojumu skaits sāka nedaudz pieaugt 2020.gada beigās, kas saistīts ne vien ar Covid-19, bet arī ar pakalpojumu sniegšanas līguma darbības beigām un citiem faktoriem.

Uzņēmumi, kuri NVA bija iesnieguši kolektīvās atlaišanas paziņojumus, pārstāv dažādas nozares, tostarp tādas kā transports un uzglabāšana, māksla, izklaide un atpūta, izmitināšana un ēdināšanas pakalpojumi, ūdens apgāde, notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošana un sanācija, administratīvo un apkalpojošo dienestu darbība.

No NVA saņemtajiem kolektīvās atlaišanas paziņojumiem 58 darba devēju paziņojumos bija norādīts, ka kolektīvā atlaišana plānota saistībā ar Covid-19 pandēmijas ietekmi, šajos paziņojumos plānotais atbrīvojamo darbinieku kopskaits bija 5703. 

No kolektīvās atlaišanas paziņojumiem saistībā ar Covid-19 pavasarī saņemti 39, vasarā - 11, rudenī - seši, bet decembrī - divi.

Vairums paziņojumu par plānoto kolektīvo atlaišanu saistībā ar Covid-19 iesniegti NVA Rīgas reģionālajā filiālē, pa vienam paziņojumam saņēmušas arī NVA filiāles Balvos, Cēsīs, Jelgavā, Kuldīgā, Ogrē, Ventspilī, bet NVA Valmieras filiālē iesniegti divi paziņojumi.

NVA piebilda, ka ne visi kolektīvās atlaišanas gaitā no darba atbrīvotie darbinieki reģistrējas NVA bezdarbnieka vai darba meklētāja statusam, jo, piemēram, ir atraduši darbu citā uzņēmumā vai sasnieguši pensijas vecumu, vai ir citi iemesli.