Krīzes laikā  svarīgi  izvēlēties Latvijā ražotu pārtiku
Bizness un ekonomika
2020. gada 8. decembris, 14:43

Krīzes laikā svarīgi izvēlēties Latvijā ražotu pārtiku

Jauns.lv

Covid-19 pandēmija skar un negatīvi ietekmē plašu Latvijas iedzīvotāju loku, 2020. gads ir nesis vēl nebijušus izaicinājumus arī Latvijas lauksaimniekiem, zivsaimniekiem un pārtikas ražotājiem.

Līdz ar Covid-19 pandēmiju Latvijas sabiedrība pārliecinājās, cik valstiski nozīmīgas ir lauksaimniecības un pārtikas ražošanas nozares – kamēr Covid-19 krīzes sākumā citās valstīs veikalu plaukti ilgstoši bija tukši, tikmēr mēs Latvijā pārtikas produktu trūkumu nepieredzējām. Mūsu lauksaimnieki un pārtikas ražotāji ciešā sadarbībā ar tirgotājiem un Zemkopības ministriju nodrošināja, ka pārtikas veikalos netrūkst. Latvijas iedzīvotāji var būt pavisam droši – pārtika mums ir un būs pietiekami. Vēl vairāk – Latvijas lauksaimniecības, zivsaimniecības un pārtikas ražošanas nozares spēj saražot daudz vairāk pārtikas, nekā prasa vietējais patēriņš, tāpēc daļa pārtikas tiek eksportēta, līdz ar to dodot būtisku ieguldīju Latvijas ekonomikas attīstībā.

Šajā sarežģītajā laikā ir īpaši svarīgi turēties kopā, atbalstot vienam otru. Tāpēc Zemkopības ministrija aicina iedzīvotājus, valsts un pašvaldību institūcijas kā arī uzņēmumus un organizācijas gan ikdienas uzturam, gan sabiedriskajā ēdināšanai vairāk iegādāties Latvijā ražotos pārtikas produktus. Jo vairāk iedzīvotāji ikdienā izvēlēsies tieši Latvijā ražotos produktus, jo lielāku kopējo atbalstu mēs sniegsim mūsu lauksaimniekiem un pārtikas ražotājiem, kas gādā par pārtikas nepārtrauktu pieejamību. Ne mazāk svarīgs ir valsts un pašvaldību iestāžu ieguldījums šajā procesā, publiskajai ēdināšanai iegādājoties Latvijā ražoto pārtiku. Iegādātie Latvijā un sevišķi tuvākā attālumā ražotie produkti ir kvalitatīvāki un svaigāki, turklāt draudzīgāki videi un dod pienesumu novadu ražotājiem un pašvaldībām.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards: “Covid-19 pandēmija skar plašu Latvijas iedzīvotāju loku, tajā skaitā arī lauksaimniekus, pārtikas ražotājus un uzņēmējus. Šajā sarežģītajā laikā ir īpaši svarīgi turēties kopā, atbalstot vienam otru. Jo vairāk iedzīvotāji ikdienas gaitās savos pārtikas grozos izvēlēsies ielikt tieši vietējo ražotāju produktus, jo lielāku kopējo atbalstu mēs spēsim sniegt tiem, kuri ir rūpējušies par šo produktu nepārtrauktu pieejamību. Kā arī ne mazāk svarīgi ir valsts un pašvaldību iestādēm pilnvērtīgi izmantot zaļā publiskā iepirkuma sniegtās priekšrocības, tajā skaitā pārtikas pakās skolēniem jābūt iekļautiem tieši vietējiem – Latvijas produktiem. Ja institūcijas veidotā pārtikas pakā tiek iekļauts importa piens, tas ir uzskatāms piemērs tam, kā tiek laista garām iespēja nodrošināt bērniem kvalitatīvu pašmāju pārtiku, turklāt arī tas, ka institūcija izvēlas neizmantot iespēju sniegt palīdzīgu roku vietējiem lauksaimniekiem un pārtikas ražotājiem. Tādēļ aicinu ikvienu ikdienas gaitās un darbos izvēlēties tieši vietējo lauksaimnieku, ražotāju un uzņēmēju produktus!”

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs: “Šobrīd zemnieki spēj saražot pārtikas produktus Latvijas iedzīvotājiem pietiekamā apjomā un ļoti augstā kvalitātē. Jau šobrīd lauksaimniecības un mežsaimniecības produkcijas eksports veido vairāk nekā 40 procentus no kopējā eksporta tirgus, kas ir viens no stūrakmeņiem tautsaimniecībai. Attīstot kopējo lauksaimniecības politiku, ir iespējams kāpināt vēl vairāk ražošanas apjomu, tādā veidā palielinot kopējos valsts ieņēmumus un nozares attīstību.”

ZM aicina pašvaldības raudzīties, lai iepirkumos sabiedriskajai ēdināšanai arvien vairāk tiktu izmantoti zaļā publiskā iepirkuma kritēriji, kas nodrošina salīdzinošas priekšrocības pārtikas produktiem, kas ražoti tuvākā attālumā, ir kvalitatīvāki un svaigāki, turklāt ir draudzīgāki videi un dod pienesumu novadu ražotājiem un pašvaldībām.

Tāpat pašvaldības ir aicinātas Latvijā ražoto pārtikas produkciju plašāk izmantot skolēnu pārtikas paku komplektēšanā, kas skolēniem tiek izsniegtas attālināto mācību laikā.

Vietējo ražotāju atbalsta programma “Novada garša”

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs programmu “Novada garša” attīsta jau trešo gadu, popularizējot vietējo mazo un vidējo ražotāju pārtikas produkciju ar mērķi veicināt to patēriņu ne tikai katrā mājsaimniecībā, bet arī skolās un bērnudārzos. Uzzināt, kur un kā pa tiešo var iegādāties pārtiku un visdažādākos gardumus gan ikdienas maltītēm, gan svētku galdam no aptuveni 800 mājražotājiem visā Latvijā, var šim mērķim speciāli radītajā tīmekļa vietnē www.novadagarsa.lv, kur interaktīvā vidē atrodama informācija par šiem ražotājiem.