foto: LETA
Valdība atjaunos darba grupu nodarbināto atbalstam Covid-19 krīzē
Finanšu ministrs Jānis Reirs.
Bizness un ekonomika
2020. gada 27. oktobris, 20:52

Valdība atjaunos darba grupu nodarbināto atbalstam Covid-19 krīzē

Jauns.lv / LETA

Otrdien valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdē tika pieņemts lēmums atjaunot finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadīto darba grupu uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam Covid-19 krīzē, otrdien mediju pārstāvjiem paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Saistībā ar Covid-19 pandēmiju Latvijā no 13.marta līdz 9.jūnijam bija izsludināta ārkārtējā situācija un tolaik Reira vadītajā darba grupā tika skatīti jautājumi par finansējuma piešķiršanu gan krīzē cietušajiem uzņēmumiem un darba ņēmējiem, gan arī valsts uzņēmumiem.

Iepriekš Reirs atzina, ka Covid-19 krīzes mazināšanai iespējamais valsts atbalsts ir aptuveni četri miljardi eiro, savukārt Ekonomikas ministrijas apkopotā informācija liecina, ka valsts sniegtais atbalsts Covid-19 krīzē ir aptuveni 2,1 miljards eiro.

Kopumā darbības laikā Reira vadītā darba grupa ārkārtējās situācijas laikā pieņēma apmēram 180 lēmumu, informēja Finanšu ministrijā (FM).

Minētā darba grupa pieņēma lēmumu par garantijām banku kredītu brīvdienām un apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem. Tāpat tika izstrādāts likums "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību", kas cita starpā paredzēja krīzes skartajiem nodokļu maksātājiem pieteikties nodokļu samaksas termiņa pagarinājumam līdz trim gadiem.

Vadības grupas sēdēs arī pieņemts lēmums par dīkstāves pabalstu izmaksu. Lai atbalstītu tos strādājošos, kuriem dīkstāves pabalsti ir ļoti mazi vai kuri darba devēja neatbilstības dēļ nevar pretendēt uz dīkstāves pabalstu, tika ieviests dīkstāves palīdzības pabalsts.

Uzņēmēju un nevalstisko organizāciju atbalstam ārkārtējās situācijas laikā tika paredzēti gadījumi, kādos tos atbrīvo no nomas maksas, ja telpas saimnieciskajai darbībai nomātas no publiskas personas vai tās kapitālsabiedrības.

Darba grupa arī vienojās piešķirt papildu finansējumu 150 miljonu eiro apmērā pašvaldību investīciju projektiem. Lai īstenotu atbalsta pasākumus, darba grupa izskatīja un atbalstīja līdzekļu piešķiršanu no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", līdz 5.jūnijam kopumā piešķirot 363 miljonus eiro.

Finanšu ministra vadītā darba grupa arī lēma par valsts atbalstu stratēģiskiem uzņēmumiem, kas sastopas arī Covid-19 krīzes sekām, piemēram, "airBaltic", VAS "Latvijas Ggisa satiksme" un VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"".