foto: Pixabay
ES vienojas par kopīgiem kritērijiem ceļošanas ierobežojumiem
Tūrisms
2020. gada 13. oktobris, 14:08

ES vienojas par kopīgiem kritērijiem ceļošanas ierobežojumiem

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis otrdien vienojušās par kopīgiem kritērijiem, lai saskaņotu ierobežojumus ceļošanai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

27 valstu ministri sanāksmē Luksemburgā vienojās par jaunām vadlīnijām, izveidojot kopīgu karšu veidošanas sistēmu, lai definētu riska zonas ES. Taču jaunie noteikumi dalībvalstīm nebūs tiesiski saistoši.

Saskaņā ar jauno plānu Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs katru nedēļu publicēs ES karti, kurā būs izmantotas luksofora krāsas, lai raksturotu riska līmeni katrā apgabalā.

Līmeņi tiks noteikti pēc dažādiem epidemioloģijas faktoriem, tostarp ņemot vērā jaunu Covid-19 gadījumu skaitu uz 100 000 iedzīvotāju 14 dienu laikā un pozitīvo testu proporciju.

Apgabaliem, par kuriem nav pietiekamu datu, tiks izmantota pelēkā krāsa.

Ieceļotājiem no sarkanajām, oranžajām un pelēkajām zonām varēs tikt prasīts ievērot karantīnu vai veikt Covid-19 testu, bet ieceļotājiem no zaļajām zonām nekādi ierobežojumi netiks piemēroti.

ES valstis nedrīkstēs atteikt iebraukšanu cilvēkiem no citām dalībvalstīm, ko pašreiz dara Ungārija, vienīgo izņēmumu piemērojot čehiem, poļiem un slovākiem.

Plāns paredz izņēmumus attiecībā uz cilvēkiem, kuru darbs ir "būtisks", kā arī paredzēts ieviest kopēju kontaktu izsekošanas formu visiem iebraucējiem.

Francija šo plānu novērtēja atzinīgi, bet Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns, kas no balsošanas atturējās, sacīja, ka vienošanās teksts vēl nav pabeigts.

Saskaņā ar ziņu aģentūras AFP aplēsēm Eiropā inficēšanās ar jauno koronavīrusu konstatēta vairāk nekā 6,5 miljoniem cilvēku, no kuriem aptuveni 240 000 ir miruši.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās